Evelina Andersson hittade skelettdelarna. Foto: Lennart Rehnman
Evelina Andersson hittade skelettdelarna. Foto: Lennart Rehnman

Kroppsdelar hittade utanför Strömstad

Publicerad

Skelettdelar har hittats vid Näsinge utanför Strömstad.

Polisen har inlett en förundersökning gällande mord alternativt dråp.

Det första fyndet gjordes i söndags och kroppen har legat ett tag.

– Först i dag var vi säkra på att det var en människokropp.

Delarna är inte dagsfärska, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesman i Västra Götaland.

Evelina Andersson, 24, och hennes sambo skulle plocka svamp utanför sitt hem i Näsinge utanför Strömstad. Då hittade de ett kranium från en människa.

– Vi trodde först att det var hundens boll och tänkte "vad gör den där"? Men sedan så visade det sig vara ett människohuvud, en dödskalle. Man blev ju chockad, berättar Evelina.

Det hela inträffade vid lunchtid på söndagen. Evelina Andersson ringde polisen som genast kom till den nyslagna åkern. Då hittade polisen ännu fler delar.

– Allt var skelett. Det tyder på att kroppen har legat här länge. Förmodligen har även djur varit här och hjälpt till i den meningen att de har flyttat på skelettdelarna, säger Thord Haraldsson, kriminalkommissarie vid länskriminalpolisen.

Men ännu saknas delar.

– Det är rätt många delar av kroppen som är anträffade men det saknas dock en del.

Kan de finnas i området?

– Jag vet inte, vi får titta på det. Vi ska söka igen i morgon (läs tisdag) med hundar.

Kan inte utesluta mord

Området spärrades av och polisen inledde en förundersökning gällande mord alternativt dråp.

– Det har framkommit sådana uppgifter som gör att man inte kan utesluta det, säger Haraldsson och utvecklar.

– Omständigheterna vi fått klart för oss efter förhör med omgivningen, samt vissa fynd, gör att vi inte kan utesluta brottsteorin.

Han utesluter dock inte att dödsfallet kan ha varit naturligt.

– Det kan vara naturens krafter som har påverkat det också. Vi får titta på den biten.

Enligt polisen har kvarlevorna legat ett tag. Men hur länge är fortfarande oklart.

– Vi har kontaktat en rättsläkare för att se om vi kan få något tips om hur länge. Men det är inget som skedde i går, säger Thord Haraldsson.

I samband med det första fyndet i söndags kunde polisen inte utesluta att det var ett djur, men efter att fynden undersökts framkom det att det var en människa.

– Först i dag var vi säkra på att det var en människokropp, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesman i Västra Götaland.

Kollar på lista över saknade personer

Men de vet inte om det är en kvinna eller man eller ålder på personen.

– Det finns saknade det gör det. Men det är för tidigt att gå närmare in på det, säger Thord Haraldsson.

– Det viktiga nu är att ta reda på vem den här personen är. Under tisdagen och onsdagen ska man försöka fastställa ett kön på personen och hur länge den har funnits här. Vi ska också titta på tandraden som kan ge mer information.

Listan ska nu gås igenom och den är enligt Thord Haraldsson lång då det även kan vara några som försvunnit på havet. Det finns även människor som är eller har varit aktuella i brottsutredningar som är försvunna. Bland annat de två män som försvann från Uddevalla respektive Ljungskile hösten 2008. Polisen tror att kriminella organisationer i någon form ligger bakom männens försvinnanden.

– I och med att vi har flera brottsutredningar som löper där vi inte har hittat liken och därför måste vi ta det här på största allvar och göra alla undersökningar vi kan, säger Haraldsson.

Inte Holger Algdal

Men det är även många som kan strykas från listan på försvunna personer. En av dem som de utesluter är Holger Algdal. Hans kroppsdelar hittades för nästan ett år sedan utanför Saltö. Han försvann kort efter att han släppte ut från fängelset där han avtjänat ett straff för att ha mördat sin hustru 2006.

– Jag går inte närmare in på det men med anledning av de kroppsdelar som vi hittat i både de här ärendena så kan vi utesluta Holger här, säger Thord Haraldsson.

Omtumlande

Stämningen i Näsinge är inte speciellt orolig trots händelsen. Det lilla samhället är lugnt, litet och tidigare helt befriat från uppståndelse och massmedial uppmärksamhet.

För Evelina Andersson har det varit en omtumlande dag.

– Det är märkligt och lite obehagligt, men inget som jag tror har hänt just här. Någon har i så fall dumpar kroppsdelarna här. Huvudet var absolut inte skadat av slag eller så. Det var helt rent, ingen mossa eller någonting, säger hon.

Joakim Magnå
Joakim Magnå
Sandra Divinyi
Sandra Divinyi

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER