Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kronprinsessan Mette-Marits comeback – efter sjukdomen

I mitten av mars meddelade det norska hovet att kronprinsessan Mette-Marit hade hälsoproblem.Foto: MM PRESS/REX SHUTTERSTOCK
Nu är kronprinsessan tillbaka efter sjukskrivningen.Foto: TOM HANSEN / IBL

I mitten av mars meddelade det norska hovet att kronprinsessan Mette-Marit hade hälsoproblem och skulle genomgå en mindre operation och sjukskrivas fram till påsk.

Nu kommer hon snart göra comeback då kronprinsessparet kommer besöka Estland, Lettland och Litauen senare i april då länderna firar 100 år sedan sin självständighetsförklaring. 

Norges kronprinsessa har tidigare haft problem med Kristallsjuka och i höstas tvingades Mette-Marit ställa in uppdrag på grund av sjukdomen. 

Kristallsjukan är en vanlig form av yrsel som orsakas av att små kalkkristaller i innerörat har lossnat och påverkar balansorganen. 

I mitten av mars meddelade det norska hovet att Mette-Marit, som är gift med Norges kronprins Haakon, skulle vara sjukskriven på grund av en operation. 

Operationen, ett mindre ingrepp, genomfördes den 19 mars och efter det var Mette-Marit sjukskriven fram till påsk.

LÄS MER: Mette-Marit är sjuk – tvingas till operation 

Kronprins Haakon och Mette-MaritFoto: JON OLAV NESVOLD / AP TT NYHETSBYRÅN

Haakon och Mette-Marits planerade resa

Det norska hovet har inte meddelat vad som föranledde operationen eller gjort någon uppdatering kring kronprinsessans hälsoläge.

Det norska kungahuset skriver dock i ett pressmeddelande att Haakon och Mette-Marit i slutet av april kommer att besöka Estland, Lettland och Litauen då de i år firar att det gått 100 år sedan ländernas självständighetsförklaringar.

I pressmeddelandet står bland annat: 

”Kronprinsparets besök bidrar till att markera ländernas självständighet som avspeglar deras betydelse för Norge som allierade och nära samarbetspartners”  

Mette-Marit gör comeback efter sjukskrivningen.Foto: ÅSERUD, LISE / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Ska träffa elever som studerar norska

Resan kommer pågå mellan den 23 och 26 april och startar i Lettlands huvudstad Riga är kronprinsparet ska träffa elever på gymnasiet med norska som valfritt ämne.

I övrigt innehåller det officiella programmet bland annat möten med respektive lands president, en välkomstceremoni och officiella middagar. 

Besöket avslutas sedan med en stadsvandring i de äldsta delarna av Tallinn.