Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kronprins Haakon bryter tystnaden kring Mette-Marits svåra sjukdom

Kronprins Haakon bryter tystnaden kring hustruns sjukdom. Foto: ALBERT NIEBOER / STELLA PICTURES ACTION PRESS
Mette-Marit och Haakon. Foto: SCANPIX SWEDEN

Den norska kronprinsessan Mette-Marit, 45, har blivit diagnosticerad med den kroniska sjukdomen lungfibros.

Nu bryter kronprins Haakon tystnaden och uttalar sig om sin hustrus sjukdom.

– Vi får leva i en viss osäkerhet, jag tror det kommer bli vår verklighet, säger kronprins Haakon till NRK. 

På onsdagskvällen kunde NRK rapportera att den norska kronprinsessan Mette-Marit, 45, har diagnostiserats med den kroniska sjukdomen lungfibros, något som GT tidigare skrivit om.

Diagnosen bekräftades senare av det norska hovet i ett pressmeddelande:

”Hennes Kungliga Höghet Kronprinsessan Mette-Marit har diagnostiserats med en kronisk lungsjukdom som i perioder kan begränsa utövandet av hennes officiella program”, skriver man bland annat i pressmeddelandet.

– Jag har haft perioder där jag har varit dålig under en tid, så jag vet lite om vad det här handlar om. Det här är inget nytt för mig, även om vi har beskrivit det mer nu, sa kronprinsessan då.

 

 

Sjukdomen kännetecknas av ärrbildning mellan lungblåsorna, och kan orsaka hosta, andfåddhet och återkommande lunginfektioner. Även trötthet och viktnedgång är förekommande symptom, skriver Riksförbundet HjärtLung på sin hemsida.

”Får leva i en viss osäkerhet”

Nu har Mette-Marits make, den norska tronarvingen kronprins Haakon uttalat sig om sin hustrus hälsotillstånd.

– Vi har hamnat i en situation där vi behöver mer utredning och kommer att räkna ut saker allt eftersom. Men det finns förmodligen saker vi inte kan svara på. Vi får leva i en viss osäkerhet, jag tror det kommer bli vår verklighet, säger kronprins Haakon till NRK. 

Trots den dystra diagnosen ser kronprinsen positivt på situationen, bland annat eftersom läkarna enligt honom upptäckt den ett tidigt stadium.

– Det upptäcktes tidigt och har varit mycket stabilt fram tills nu. Det är två tecken som är positiva inför den framtida prognosen. Jag tror att vi med vissa justeringar sannolikt kommer att ha många fina dagar framför oss, säger kronprinsen till NRK.