Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kronofogden slog till mot leverantör av coronaskydd

En storleverantör av coronautrustning ändrade i en testrapport av sin egen skyddsutrustning.
Borås tingsrätt har beslutat om kvarstad på 53 miljoner av coronaskyddstillverkaren ACG Productions tillgångar.
Foto: Lovisa Waldeck
ACG Production i Borås lade om sin produktion till skyddsförkläden inom vården. En av köparna var Borås stad.
Foto: Borås stad

En av vårdens storleverantörer av skyddsutrustning anklagas för att ha blåst en kund på nästan 1,4 miljoner skyddsförkläden, som aldrig höll måttet för covidvården. 

I förra veckan slog Kronofogden till mot ACG Productions lokaler i Borås – för att säkra 53 miljoner kronor i tvisten.

Samma leverantör har tidigare avslöjats, av GT, med att ha ändrat i sina testrapporter så underkända resultat blev till godkända.

Nyligen kunde GT avslöja hur ACG Production, en stor leverantör av skyddsutrustning till vården i bland annat Västra Götalandsregionen, klippt och klistrat ihop en egen version av statliga utredningsinstitutet Rise testrapporter.

Textstycken – som visade hur bolagets förkläden underkänts på flera punkter – hade bytts ut mot text som i stället visar att produkten uppfyller samtliga krav. 

I övrigt ser dokumentet ut som originalet. 

53 miljoner ska säkras

Nu kan GT berätta att Borås tingsrätt beslutat om så kallad kvarstad, att 53 miljoner kronor av ACG Productions tillgångar ska säkras, inför att en tvist om just den utlovade standarden på bolagets skyddsförkläden avgjorts. 

Det är medicinteknikföretaget PO Medica som anklagar förklädestillverkaren för att ha utlovat covidsäkra förkläden, men att de vid leverans inte visade sig hålla den säkerhetsklass som krävs för vården av covid-sjuka. 

ACG Production menar å sin sida att de aldrig påstått att deras förkläden skulle hålla den höga säkerhetsklassen. 

ACG Productions vd Christian Moore i det omdiskuterade skyddsförklädet. Nu har Kronofogden gjort tillslag i bolagets lokaler.
Foto: Västra Götalandsregionens diarium

Under torsdagen i förra veckan slog Kronofogden till mot ACG Productions lokaler i Borås, efter att PO Medica nått en delseger i domstolen. 

Enligt Borås tingsrätts beslut kan det ”skäligen befaras att ACG Production AB undandrar sig att betala”.

ACG: Godkända för det de är insålda

– Vi fick reda på det här i torsdags eftermiddag då vi fick besök av Kronofogden, säger koncernchefen Jan Evertsson, som avvisar anklagelserna om att ACG Production skulle ha sålt något annat än vad man avtalat om. 

– Förklädena är enligt vår mening godkända för det ändamål de är insålda, säger han och uppger att de kommer överklaga beslutet. 

ACG Production skrev i våras avtal med Västra Götalandsregionen, region Skåne och Borås stad om leveranser av skyddsförkläden till covidvården, för drygt 65 miljoner kronor. 

När Arbetsmiljöverket i augusti skulle göra en tillsyn hos Västra Götalandsregionen för att undersöka om all skyddsutrustning höll rätt standard krävdes ACG Production på intyg. De skulle visa att deras förkläden höll måttet. 

”Agerat otillbörligt”

Det var då som bolagets vd skickade över en egen version av testinstitutet Rise testrapporter, där det inte framgick att skyddsförklädena fått underkända resultat vid flera tillfällen fram till att de slutligen godkändes den 2 juli. 

I PO Medicas ansökan om kvarstad, som ligger till grund för beslutet att låta Kronofogden säkra de 53 miljonerna, tas GT:s avslöjande om ACG Productions förvanskade testresultat upp. 

Enligt bolagets advokater har ACG Production ”agerat otillbörligt mot andra vårdaktörer”, genom att ”manipulera” testrapporten från Rise och fått det att se ut som att det slutgiltiga godkännandet skedde flera veckor tidigare än det faktiskt gjordes:

”ACG ville undvika att det skulle komma till VGR (Västra Götalandsregionen) och möjligen även Arbetsmiljöverkets kännedom att ACG under flera månader levererat ett skyddsförkläde att användas i sjukvården mot Covid-19, men som i verkligheten underkänts av Rise att användas som skydd mot Covid-19 och som inte förrän långt senare klarat testerna och erhållit tillfälligt tillstånd att säljas”.

ACG Productions vd Christian Moore säger att det var av läsbarhetsskäl som han

PO Medica: ”Väldigt allvarligt”

– För oss förtydligar det hur man ska se på trovärdigheten hos ACG som seriös affärsidkare och deras företagskultur. Går man in och gör sådana här allvarliga ändringar så är det otroligt allvarligt. Vi förlitar oss ju på de här rapporterna och kan man inte lita på dem är det väldigt allvarligt, säger Per Olander, vd för medicinteknikföretaget PO Medica.

Han är nöjd med beskedet från Borås tingsrätt.

– Jag tolkar det som att tingsrätten, på de uppgifter som vi bägge parter lämnat så här långt, finner det som väldigt troligt att vi har ett krav på ACG och att ACG inte följt vårt avtal. 

ACG Productions vd Christian Moore var den som skickade in den förvanskade testrapporten till Västra Götalandsregionen. Han har tidigare uppgett att huvudskälet att ändra i rapporten var läsbarhetsskäl: att det skulle vara ”enkelt och lättöverskådligt för läsaren” – och att därför bara de godkända resultaten sammanställdes i en rapport.

”Inget illa uppsåt”

Han säger nu att de som bolag inte skulle haft något att vinna på att medvetet tidigarelägga Rise godkännande då de inte undanhållit för Västra Götalandsregionen att godkännandet drog ut på tiden. 

– Nu i efterhand är det en klantig sammanställning, men det fanns inget illa uppsåt att göra den, säger Christian Moore och hänvisar i övrigt till sin koncernchef om kvarstadsbeslutet.  

ACG Production har i sin tur också stämt PO Medica. 

SE MER:

Camfils tester stoppade konkurrentens leverans: fick stororder värd 270 miljoner