Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kronofogden jagar Alingsås tidnings ägare

Alingsås tidnings ägare är i kris.Foto: LEOTRIM JUSUFI
Bengt Michelsen, 91, chefredaktör och ägare.Foto: LEIF R JANSSON / TT

I förra veckan tvingades de anställda på Alingsås tidning knacka på hemma hos ägarna efter att lönen inte kommit.

Nu kan GT berätta att betalningskraven mot koncernen samlas på hög hos Kronofogdemyndigheten som sökt ägarna i månader – för närmare en halv miljon i skulder. 

”Situationen är beklaglig”, skriver en av ägarna, Susanna Michelsen i ett mejl till GT. 

Under torsdagen kom inte Alingsås tidning ut till prenumeranterna. 

Obetalda räkningar fick till slut distributionsbolaget VTD att vägra dela ut några fler tidningar åt den familjeägda mediekoncernen som gett ut Alingsås tidning sedan 1865. Även gratistidningarna Lerums tidning och den nyligen hopslagna Härrydaposten och Partille tidning berördes av stoppet som hävdes först under torsdagseftermiddagen.

Under lördagen väntas tidningen komma som vanligt. 

Men krisen är långt ifrån över. 

Närmare halv miljon hos fogden

Nu kan vi berätta att fordringsägarna de senaste veckorna blivit allt fler för mediekoncernen som under de senaste månaderna haft svårigheter att till och med betala ut lön till personalen.

Hos Kronofogden hade ägarbolaget William Michelsen boktryckeri AB, WMB, under fredagseftermiddagen 14 betalningskrav för 443 764 kronor från olika fordringsägare. 

Bland kraven finns stora belopp i form av obetalda räkningar från nyhetsbyrån TT och pensionsförsäkringar.

För större delen av summan, 411 831 kronor fördelat på 13 fordringsägare, söker Kronofogden fortfarande ägarna utan att ha fått svar.

Det äldsta obesvarade betalningskravet är från den 11 juli, enligt Kronofogdemyndigheten.

Ägarbolaget till tidningen har 14 betalningskrav hos Kronofogden.Foto: DANIEL OLSSON

Försöker få kontakt

Innan Kronofogden går vidare med en ansökan om betalning ska den skuldsatte ges möjlighet att ge sin bild av varför skulden uppkommit. 

– Vi eftersträvar att få en kontakt med bolaget för att se vilka möjligheter det finns att lösa den skulden och tillkommande skulder, säger Nicklas Hagström, sektionschef vid Kronofogdemyndigheten i Borås. 

För ett svenskregistrerat bolag, som Alingsås tidnings moderbolag är, anses bolaget delgivet efter upprepade påstötningar. 

Det krävs inte att någon delgivningsman skickas ut, enligt Nicklas Hagström.

Presstöd och efterskänkta skulder

Den ekonomiska krisen för Alingsås tidnings ägare har pågått under flera år. 2016 ansökte ägarbolaget William Michelsen Boktryckeri AB om rekonstruktion. Den processen ledde året därpå till att leverantörer och staten genom Skatteverket fick efterskänka 6,8 miljoner kronor. 

Trots en mängd besparingar, bland annat genom nedskärningar i personalstyrkan, nya utgivningsdagar och försäljningen av redaktionshuset, har ekonomin varit fortsatt dålig. 

Ett presstöd på 2,3 miljoner har inte avhjälpt krisen.

I en intervju via mejl med GT under fredagen berättade delägaren Susanna Michelsen att familjen är öppen för att sälja tidningen efter 165 år och att de lämnat in en ansökan om utvidgat driftsstöd. Som orsak till de ekonomiska problemen nämner hon mediebranschens omfattande förändringar under senare år med vikande annonsintäkter som följd. 

Alingsås tidning har ägts av familjen Michelsen sedan 1865.Foto: LEOTRIM JUSUFI

Under de senaste månaderna har tidningarna gått in i en ny ekonomisk kris. Under onsdagen kunde Lerums tidning inte delas ut. 20 000 nytryckta tidningar låg kvar på tryckeriet men hämtades aldrig upp av distributionsbolaget VTD. Senare samma dag kunde GT avslöja att inte heller pappersutgåvan av Alingsås tidning skulle ges ut under följande dag. 

Ägda av familjen sedan 1865

Alingsås tidning är en prenumererad morgontidning med utgivning tre dagar i veckan, enligt sin egen hemsida har de en räckvidd på 55 procent av hushållen i de tre kommunerna Alingsås, Vårgårda och Herrljunga.

Tidningen ägs sedan starten 1865 av familjen Michelsen. Bengt Michelsen, 91, är huvudägare, chefredaktör och ansvarig utgivare. Sonen William Michelsen är vd och delägare, dottern Susanna Michelsen är delägare.