Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Krönlein: "Klart att det skakade till lite grann"

GP:s chefredaktör Cecilia Krönlein.
Foto: Jan Wiriden / GT/EXPRESSEN
Göteborgsposten.
Foto: Tommy Holl

Journalisten Sten Sjögren, tidigare reporter på Göteborgs-Posten och styrelseledamot i Stampen, lämnade koncernen 2012 och skrev då flera kritiska artiklar om hur arbetet sköttes.

– Lätt att sitta och säga "vad det jag sa", men jag hade ändå aldrig trott att de skulle hamna i den här situationen. Det är fruktansvärt tråkigt för de som jobbar där, säger han.

GP:s chefredaktör Cecilia Krönlein säger att beskedet om rekonstruktionen "skakade om lite grann", men att läsarna inte ska påverkas.

På måndagsförmiddagen kom beskedet från Stampen att man ansöker om rekonstruktion, en åtgärd för att kunna rädda bolagen från konkurs.

Sten Sjögren jobbade inom koncernen mellan 1996 och 2012. Han började på GP 1998 och blev invald i Stampen AB:s styrelse 2006. 2012 valde han att lämna bolaget.

– Ja, så var det. Jag hade kunnat vara kvar, men det var en chans att göra något annat.

Efter att Sten Sjögren lämnat bolaget skrev han flera kritiska artiklar mot den styrelse som hantidigare tillhört.

– När jag blivit tillfrågad har jag sagt och skrivit vad jag tyckt. Men jag trodde väl ändå att de skulle slippa hamna i den här situationen. Även om jag var kritisk så blev det värre än vad jag hade trott.

"Spelade högt"

Han nämner en affär som aldrig genomfördes då det var aktuellt att köpa mediebolag från Norge som han då uttryckte sig emot.

– Den skulle vara ungefär lika stor som Centertidningsaffären och det var tur att den aldrig genomfördes. Generellt sett var jag och representanten för journalistförbundet kritisk mot den ökande belåningen. Man spelade högt samtidigt som man behövde skära ner. Samtidigt delades det ut pengar till aktieägarna. Jag hade invändningar mot hur bolaget sköttes.

GP:s chefsredaktör Cecila Krönlein säger:

– Det ska inte påverka våra läsare överhuvudtaget. Vi kommer att fortsätta och jobba innehållsmässigt och journalistiskt precis som vi gjort hittills, det gäller både online med våra digitala kanaler och papperstidningen.

"Det skakade om"

Hur togs beskedet om rekonstruktionen emot?

– Det är klart att det skakade till lite grann, men jag tycker att det togs emot väldigt samlat. Vi som är på Göteborgs-Posten har haft tuffa år bakom oss, men förra året vände vi tidigare års förluster och det känns väldigt, skönt att ha det i ryggen.

En rekonstruktion är en process som tar lång tid, hur ser du på det?

– Det är ett stort arbete som kommer involvera oerhört mycket människor. Om man tittar på det publicistiska är det viktigaste vi kan göra att fokusera på det som vi är här för att göra, det är att ge våra läsare och vår publik ett riktigt bra innehåll.

Fackklubbens ordförande Gabriella Mohoff säger att beskedet blev ganska chockartat.

– Nu har vi hunnit börja smälta det lite granna. När man har börjat göra det så är det väl ingen större överraskning att någonting händer. Det har varit en tuff situation ganska länge. När vi fick tryckmomsen i början på året så förstod vi från fackligt håll att det kommer innebära någonting för oss, man kan inte ha hur stora skulder som helst, säger hon.

"Ger andrum"

Gabriella Mohoff berättar hon fick beskedet vid åttatiden imorse och beskedet kom sedan för de övriga anställda på ett personalmöte vid 9.30, ungefär samtidigt som pressmeddelandet om beslutet gick ut.

– Jag har inte hunnit prata så mycket med dem. Men det jag kunde utlösa vid mötet så finns det en oro. Främst här och nu, att vi ska ha lön om två dagar. Får vi den? Den kortsiktiga paniklösningen, när det här har landat lite så blir det nog långsiktiga reaktioner. Vad händer över sommaren och hur gör vi med inköp? säger hon.

Ser ni någon oro för jobb och lön från fackets sida?

– Inte just nu. Av de signaler vi fått hittills så planeras inga besparingar utan det handlar om att vi har för hög skuldsättning. Den statliga lönegarantin kommer in och ger andrum. Det finns inget som talar för att vi inte skulle få lön, kassan är inte tom, säger Gabriella Mohoff och fortsätter:

– Vi får verkligen hoppas att det här kommer fungera så det finns mer än en tidning i Göteborg men det handlar ju om flera andra lokaltidningar och tryckerier också. Vi pratar 3000 jobb. Vi får verkligen hålla alla tummar att det går vägen.


LÄS MER: Stampen ansöker om rekonstruktion