Tore Lund

Häckens nya lagkapten har de rätta kvalitéerna

Publicerad

TULEBO. För ett år sedan satt han längst ut på bänken.

I dag är han lagkapten och given i startelvan.

Mohammed Ali Khan, 26 - kanske min störste favorit i hela allsvenskan.

Pratade härom veckan med Häckens tränare Peter Gerhardsson om MAK, Mohammed Ali Khan kallas aldrig för något annat det.

Gerhardsson sa:

"MAK har aldrig gnällt, gör alltid sitt bästa, förstår att det krävs hårt jobb för att nå dit man vill. Han gav inte upp, han förtjänar allt han uppnår nu."

Gerhardsson skulle förstås aldrig säga att MAK, eller någon annan heller för den delen, är given i laget. Det är jag som drar den slutsatsen och när jag gör det innebär det inte att jag är särskilt smart eller listig. Alla med minsta koll på Häcken våren 2012 har sett de kliv som MAK tagit under det senaste året.

När chansen dök upp i höstas, tog han den. Big time, Big MAK!

När Häcken under försäsongen laborerat hit och dit med laget, låtit alla visa upp sig, är det ändå Mohammed Ali Khan som stått där som mittback. Ibland med Emil Wahlström vid sin sida, ibland med Tom Söderberg, någon gång med Simon Sandberg, men i premiären om en vecka blir det MAK och Mattias Östberg som bildar mittlås - ett av allsvenskans bästa om någon frågar vad jag tycker.

När Häcken skulle utse lagkapten för några dagar sedan föll valet på - två spelare. Den rutinerade, den klockrene, den självklare Jonas Henriksson. Men i år får han dela jobbet med - just det, Mohammed Ali Khan!

Men att MAK är en favorit hänger naturligtvis inte bara ihop med att han är en stenhård och duktig fotbolls ­ spelare. Nä, det beror ännu mer på att han är en så förbaskat skön och behaglig människa. Lika pardonlös och tuff som han är på planen, lika ödmjuk och omtänksam är han vid sidan av - alltid beredd att ställa upp för andra, människorna han har i sin omgivning.

Till exempel hjälper han unga människor på glid mot utanförskap och kriminalitet, han föreläser, han är engagerad i fotbollsklubbar med så kallade "förortsungar", han tackar gud för dottern Donya, snart tre år gammal; han är glad över att det blev just han och hennes mamma som fått "jobbet" att leda flickan genom livet. Tösen har Downs syndrom.

Jag har inte pratat särskilt många gånger med Mohammed Ali Khan. Men varje gång jag gjort det har jag studsat mot redaktionen på väldigt lätta fötter. Hans leende, hans lyskraft och ärlighet går inte att värja sig mot.

För de flesta utanför Hisingen är Mohammed Ali Khan fortfarande en rätt anonym fotbollsspelare. Men jag lovar, innan säsongen 2012 är till ända kommer han att vara Big MAK med hela Sverige!

---

Lambchop på Nefertiti i onsdags. En magisk kväll på många sätt. Kurt Wagner är en av världens coolaste snubbar, med en av de vackraste och mest gripande rösterna som någonsin getts luft. När det var som mest andäktigt kunde vi höra mössen springa i väggarna i det gamla huset på Hvitfeldtsplatsen. En harkling hade förstört stämningen. Att sju personer på scen kan låta så - lite...

---

Vi kan inte snacka fiasko, men vi kan inte heller snacka succé. Jag pratar om Frölunda. De kom femma i serien, helt okej. De åkte ut i kvartsfinalen mot Brynäs efter en jämn match­serie, tja...helt okej. Men det stör mig lite att laget darrade när det gällde som mest. Genomklappingen i andra hemmamatchen var inte okej, genomklappningen i slutet av tredje hemmamatchen var inte heller okej. När det gällde som mest lyckades laget inte prestera.

Okej, vi ska komma ihåg att de bara var 27 sekunder från en sjunde och avgörande match. Och allt kan hända i ishockey, som redan Rolle Stoltz så vist slog fast...

Men jag köper 2011/2012 - och är optimist inför 2012/2013. Det vi sett nu kan ha varit början på en ny skön resa med Frölunda Indians.

---

På tal om Lambchop. Ibland dyker de där låtarna upp som bara kramar sönder dig, som just då är själva sinnebilden, ett slags facit, av hur just "din" musik ska låta. "One of us" med Joan Osborne var en sådan låt, "29 Palms" med Robert Plant var det också, liksom "Passionate Kisses" med Mary Chapin Carpenter. Men i dag, i slutet av mars 2012, är det "Gone Tomorrow" med Lambchop som är den låten.

---

Men världen bästa låt är alltid "The Passenger" med Iggy Pop!

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag