Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Tore Lund

Tore Lund: Häcken visar störst trygghet

GAMLA ULLEVI. Om inte om hade varit hade Sverige kanske varit världsmästare i fotboll 1994 och Therese Alshammar haft några OS-guld i sitt prisskåp.

Om inte Jonas Bjurström blivit utvisad i derbyt mot Blåvitt hade kanske Häcken varit i serieledning i dag.

Om, om, om - men det enda som betyder något är att det i dag precis som i går är Elfsborg som toppar den allsvenska tabellen.

Med tre poäng ytterligare på kontot efter matchen mot Blåvitt i går hade Häcken återigen toppat allsvenskan. Häcken hade chansen, var på väg att ta den, hade ledningen och Peter Gerhardsson sa att han i det läget kände att det var ganska lugnt och kontrollerat.

Men nu åkte Jonas Bjurström på två gula kort och även om det på annat håll i den här tidningen finns lite mer befogad kritik mot domare Hansson, ska vi inte flyga i halsen på honom för Bjurströms varningar.

Från min plats på pressläktaren såg de helt okej ut.

Men självklart fick vi en annan matchbild efter det och att Blåvitt kunde få in 1-1-målet var bara logiskt och rättvist.

Den senaste veckan har jag sett samtliga fyra lag som utkämpar slaget om Lennart Johanssons pokal.

Och trots att jag är väl medveten om att jag mer eller mindre redan vrålat ut Häcken som mästare, fattar jag ju att allt fortfarande kan hända och att det är Elfsborg som nu har allt i egna händer.

Men den feta damen sjunger inte förrän den fjärde november och innan dess ska vi genomföra ytterligare fem omgångar.

AIK är fortfarande med, Malmö är fortfarande med, Häcken är fortfarande med och även om alla inblandade närmast med ryggmärgen viftar bort allt snack om nerver och frossa, är jag helt säker på att de ljuger hela bunten.

Pratade med Mattias Bjärsmyr om den saken i går, han vet, han har varit i guldstrider förr.

- Klart de känner pressen, den som säger något annat snackar bullshit, slog Bjärsa fast.

Och någonstans vidhåller jag att Häcken är det lag som visar upp den största tryggheten, det mest självklara lugnet, mest självförtroende i sitt spel. Waris Majeed gjorde förvisso inte säsongens 20:e mål i går, men vi såg viljan och inställningen och krigarhjärtat - killen vill verkligen bli mästare, han vill avgöra serien på egen hand innan han försvinner ut i stora världen.

Tibor Joza, som aldrig tidigare har lirat mittback i allsvenskan personifierar på något sätt det som är Häckens storhet i år.

Såg någon några nerver hos honom?

Såg någon några avgörande misstag?

Sedan är frågan är om det finns någon spelare i allsvenskan hösten 2012, som är bättre än Martin Ericsson? Han var magnifik i går. Den ende som kan matcha är Anders Svensson, om han återvänder efter sin avstängning men formen från AIK-matchen intakt. Om en månad vet vi vilket lag som vann det mest fascinerande och upphetsande chickenrace vi sett inom svensk fotboll på många, många år. Åtminstone jag är rent febrig inför avslutningen.

---

Med Mattias Bjärsmyr i backlinjen, Hannes Stiller på planen, Alvbåge tillbaka i målet och Jakob Johansson i rent magisk form, talar allt för att Blåvitt kommer att göra en snygg avslutning av årets allsvenska.

Och därmed tror jag att de kan gå till vintervila med en go känsla inför nästa år.

---

Gais förlorade mot Norrköping med fucking 7-2. Det går säkert att skriva böcker om sådana monumentala genomklappningar.Jag nöjer mig med att konstatera att det inte är okej någonstans och att hela bunten av spelare och ledare med grönsvarta emblem på bröstet borde skämmas ögonen ur sig och inte visa sig på stan förrän de vunnit superettan.