Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Sofia Dahlström

Vittnesmålen är så många att det inte går att värja sig

Foto: ANNA SVANBERG / ANNA SVANBERG GT-EXPRESSEN
Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN

Basta. Det finns ingen väg tillbaka när tusen och åter tusen kvinnor har fått nog av situationen på arbetsplatserna. Och tur är väl det.

#metoo, #tystnadtagning, #visjungerut, #deadline, #närmusikentystnar, #medvilkenrätt, #imaktenskorridorer, #teknisktfel, #tystiklassen, #timeout, #tystdansa, #vardeljus, #"om ni berättar lyssnar vi", #larmet går,#Akademiuppropet, #ickegodkänt, #visparkarbakut, #sistabriefen, #givaktochbitihop, #kidstoo, #utgrävningpågår, #utantystnadsplikt, #vikokaröver.

Den här hösten kommer att gå till historieböckerna. 

Det var hösten när kvinnor i jämställda Sverige lyfte på locket. Vittnesmålen om övergrepp och trakasserier är så många att det inte går att värja sig mot kraften och styrkan i kravet på förändring. 

Aldrig mer ska tystnad råda på arbetsplatserna kring dessa frågor. Bakom uppropen står tusen och åter tusen kvinnor som antingen har egna erfarenheter av sexuella trakasserier eller övergrepp och kvinnor som genom att skriva under ett upprop vill visa världen att nu är det helt enkelt nog. Basta. 

Listan på upprop är lång och visar att problemen finns i alla branscher. Yrkeskår efter yrkeskår bildar egna grupper, delar erfarenheter och hittar styrka hos varandra.

För mig som arbetsledare har höstens upprop gett upphov till viktiga diskussioner. Hur har vi det här hos oss - egentligen? Vad är olämpligt och vad är helt enkelt olagligt? Vad är skillnaden på tystnadskultur och tystnadsplikt? På jobbet, i egenskap av chef, har jag fått reflektera kring hur vi har det på GT. Vilken ton och jargong har vi här hos oss? Vad ska jag göra så att alla får ett bra arbetsklimat och känner sig trygga? Som kvinna i mediebranschen och dessutom mamma till pojkar har metoo också varit en språngbräda in i många spännande samtal kring gränsdragningar. 

Det är inte de enskilda individerna eller förövarna som är det mest intressanta i den omvälvning som vi befinner oss i denna höst utan den massiva kraften i själva uppropen. Alla de kvinnor som fått nog och inte tänker låta sakernas tillstång gå tillbaka till hur det var tidigare.

Samtidigt är det viktigt att blanda det påfrestande med positiva exempel i vår omvärld.

December är en tid för plats av ljus och värme inomhus, i hus och i hjärta, när det kan kännas mörkt och kallt ute. Vi är ofta dåliga på att uppmärksamma goda handlingar. Nyhetsrapporteringen drivs framåt av att något dåligt har hänt. Det är ingen nyhet när trafiken flyter på bra på fredag eftermiddag utan det blir en rubrik först när det är stopp och långa köer. 

Därför glädjer det mig att Göteborgs stad lyser upp staden och samtidigt lyfter fram goda krafter i samband med invigningen av "Julstad Göteborg". 

I år ger priset "Årets vardagshjältar" till två kvinnor som gjort insatser för att göra livet bättre för de som har det som allra svårast. Årets pristagare är: Elisabeth Anderton, grundare av fotbollslaget för hemlösa "Gatans lag" och Frälsningsarméns Ann-Christine Thunman som prisas för sitt arbete mot prostitution och för gatubarn.

Ni vet väl om att ni kan läsa mina krönikor och hålla er uppdaterade kring de västsvenska nyheterna direkt i er mobil. Vårt innehåll är gratis för er läsare och ni behöver inte logga in. Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!