Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sofia Dahlström

Vi hade alla hoppats på en annan utgång

Det känns oerhört tungt när polisen under fredag kväll går ut med beskedet att de funnit en kropp som med stor sannolikhet är den försvunne pojken. Vi hade alla hoppats på ett helt annat resultat. Att Dante skulle hittas levande och få komma hem till sina nära och kära. 

Tusentals människor har under veckan gått man ur huse för att hitta 12-årige Dante och den senaste veckans sökinsats visar vilken enorm kraft som finns i vårt samhälle när ett barns liv står på spel.

Det började med ett inlägg på Facebook som fladdrade förbi i mitt flöde. En pojke är borta. Inom loppet av bara några minuter dyker bilden på den lille killen med glasögon och gul tröja upp i mitt flöde om och om igen. Posten med efterlysningen delas i ett rasande tempo och sprids från person till person och i Facebook-grupper över hela landet. 

Att trycka på dela-knappen är ett enkelt sätt att dels visa att man bryr sig och dels förhoppningsvis hjälpa till. Även om jag här även vill mana till en viss försiktighet. Innan ni delar - försäkra er om att polisen eller Missing People är inkopplade. Alla vill inte bli hittade. De som till exempel flytt ett destruktivt förhållande, lever med skyddad identitet eller vuxna människor som helt enkelt vill starta om på nytt.

Men med Dante stod det tidigt klart att det var på allvar. Polisen vädjade om hjälp och det handlade om en liten pojke med downs syndrom.

Den här gången stannade inte engagemanget på nätet. Förutom polis, räddningstjänst och militär anslöt tusentals människor till Missing Peoples samlingsplats på arenan i Falkenberg för att hjälpa till och leta. 

Vi har kunnat rapportera om studenter, pensionärer, människor som tagit ledigt från sina arbeten, företag som låtit sina anställda söka på arbetstid och många, många fler som alla velat bidra på ett eller annat sätt. Om inte med själva skallgången så med mat, värmande kaffe och all annan logistik som behövs i en så stor insats.

Enligt Missing Peoples representant på plats Tessan Jigfjord var sökandet efter Dante organisationens största insats någonsin med mer än 3000 människor som hjälpt till att söka igenom trakten. 

”Det är helt enormt. Hela staden ställer verkligen upp. Alla pratar om det i hela stan. Kommunen ställer upp och alla vill hjälpa till. Vi hade en tioåring här i går som hade hört på radion att vi behövde ficklampor så han ville skänka sin ficklampa”, sa Tessan Jigfjord till GT:s utsända i veckan.

Kraften i engagemanget och den enorma uppslutningen vi kunnat se i Falkenberg i veckan kommer jag inte glömma. Alla människor som i gula västar gått skallgång och sökt igenom terrängen hade hoppats på en annan utgång. 

När lokalpolischef Christer Bartholdsson på fredag kväll ger beskedet om att en kropp hittats ger han ger uttryck för det som jag tror många känner nu.

”Jag är oerhört tacksam, både som polis och som medmänniska, att det finns det här engagemanget för att hjälpa till. Det är ett engagemang som är svårt att greppa om. Att folk har ställt upp som de har gjort värmer oerhört. Det är många som lagt ner hela sin själ och all energi i det här för att det ska sluta på ett annat sätt. Man ger allt för att hitta honom, och när beskedet kommer blir det väldigt, väldigt tomt.”