Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Sofia Dahlström

Tack för att ni ger oss ert förtroende

Foto: ANNA SVANBERG / ANNA SVANBERG GT-EXPRESSEN

Varje dag är ni 616 000 människor som läser GT.

Det gör oss till Västsveriges överlägset största tidning.

Vi har under 2018 kunnat avslöja, granska och rapportera om senaste nytt – allt tack vare förtroendet vi har fått från er läsare.

I oktober kunde vi stolta berätta att GT är Västsveriges största tidning efter att en mätning från Kantar Sifo som mäter total räckvidd visade just detta.
Den stora ökningen står framför allt läsningen i mobilen vi ser att allt fler laddar ner GT:s nyhetsapp för att hålla koll på senaste nytt i Västsverige. Men tillväxten är även ett gott kvitto för våra granskningar och reportage. 

I räckviddsmätningen från Kantar Sifo, den så kallade Orvesto Konsument 2018:2 med totalt 12 748 tillfrågade läsare och en representativ panel som består av svenska internetanvändare, framgår att GT har klart störst total räckvidd bland de lokala och regionala tidningarna i Västsverige.

KANTAR SIFOS MÄTNING

Så många läser de västsvenska tidningarna – varje dag. Total nettoräckvid print och digitalt per dag:

 

GT

Total 616 000

 

Göteborgs-Posten 

Total 458 000

 

Metro (Göteborg/Västsverige)

Total 218 000

 

DirektPress Göteborg

Total 133 000

 

Nya Wermlands-tidningen 

Total 121 000


Borås Tidning 

Total 110 000

 

Hallands Nyheter 

Total 75 000

 

Bohusläningen 

Total 70 000

 

TTELA 

Total 56 000

 

Samtliga siffror från Orvesto Konsument 2018:2 som presenterades den 11 oktober. Undersökningen genomfördes under perioden 1 maj–31 augusti.

GT har medvetet fokuserat på snabb och korrekt nyhetsförmedling på nätet, i GT:s  nyhetsapp och i papperstidningen. Förutom det har vi satsat på egna granskningar och fördjupande reportage för att kunna berätta för er läsare vad som egentligen hänt.

Vi har under året även styrt om hur vi mäter vår digitala journalistik från att enbart mäta antalet sidvisningar analyserar vi även hur länge ni läsare ägnar åt våra artiklar. En måttstock som snarare mäter kvalitet än kvantitet. Och det är roligt att se resultatet. Det är tydligt att ni läsare vill hålla er informerade gällande till exempel trafikolyckor och väder som påverkar vardagen men tendensen är tydlig även när det gäller fördjupande reportage, avslöjanden och starka intervjuer. De artiklarna får extremt lång lästid trots stor konkurrens om just tiden på nätet. God journalistik lönar sig alltså.

När jag ser tillbaka på 2018 är det några händelser, granskningar och reportage som sticker ut. 

Som när GT:s granskande reporter Daniel Olsson i början av året kunde avslöja en serie missförhållanden vad gäller Göteborgsmoderaternas ordförande och andranamn till riksdagen, kommunalrådet Maria Rydéns utlandsresor och bonusar. Avslöjanden som ledde till Maria Rydéns avgång. 

Eller när reportageteamet Jens Andersson och Nora Lorek kunde berätta om plastskräpet i Bohuslän i våras. De kunde då berätta att Bohusläns kuststräcka är en av de skitigaste i Europa och om "katastrofviken" där motsvarande fem badkar med skräp flyter in. 

Sommaren präglades av värmen, eldningsförbudet och det stundande valet där  Magnus Falkehed och Niklas Hammarström beskrev situationen i Göteborg där uppstickarpartiet Demokraterna skakade om det politiska läget i ett reportage som fick ett enormt genomslag.

Mobilen är sedan en tid tillbaka den absolut största kanalen för GT men väldigt många fortsatt vill köpa papperstidningen vilket är enormt glädjande med tanke på att papperstidningen dödförklarades av många under flera år. Vi har därför under året sett över vad våra papperstidningsläsare uppskattar allra mest och satsar nu mer på fördjupande dokument, granskningar och längre intervjuer med personer som vi vet att tidningsköparna uppskattar.  

Stort tack för det här året! Jag hoppas på ett ännu bättre år för lokal kvalitetsjournalistik 2019.