Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sofia Dahlström

Stort intresse för valbevakningen

Många har engagerat sig, tyckt, tänkt och reflekterat kring vår demokrati de senaste veckorna. Det stora intresset för valbevakningen är ett hälsotecken för vårt samhälle.

Intresset för årets valrörelse har varit mycket stort. Det märks inte minst på valdeltagandet i riksdagsvalet som enligt Valmyndigheten landar på 85,8 procent. En ökning från förra valet 2014 med 0,89.

Det har verkligen varit en intensiv valrörelse. Semestern var inte ens över för många innan det drog i gång med något slags informell rivstart i samband med Expressen TV:s valdebatt här i Göteborg samma vecka som det brann upp mot hundra bilar i Västsverige där Västra Frölunda hamnade i det nationella sökarljuset. Det blev startskottet för några veckor med utfrågningar, dueller, debatter och ett intensivt kampanjande från partierna både på riksnivå och ute i kommunerna.

På GT har vi märkt av det ökade intresset för politik under veckorna som gått. Bland våra absolut mest lästa artiklar den senaste veckan återfinns Eva Rogstens reportage om situationen i Kungälv där NMR, Nordiska motståndsrörelsen, ställde upp i kommunvalet.

Våra reportage inför och efter valet kring uppstickarna Demokraterna har även de väckt ett stort intresse liksom krisen inom Moderaterna i Göteborg.

Under valsöndagen sände Expressen TV från 06.00 till 02.00 med senaste nytt från vallokalerna runt om i Sverige, om riksdagsvalet samt från de lokala valvakorna här i Göteborg.

På GT rapporterade vi från Göteborg och Västsverige i ett live-flöde som följdes av tusentals läsare. I måndags hade GT 52 sidor om valet i papperstidningen med valresultat från Göteborg och Västsverige och riksdagsvalet. 

Det har varit spännande veckor för den politiskt intresserade men än återstår många frågetecken. Medan Annie Lööf, Ulf Kristersson och Stefan Löfven med flera försöker hitta lösningar i den besvärliga regeringsfrågan på ett nationellt plan är det ett minst lika komplicerat läge i Göteborg.

Just nu är det stort fokus på Moderaterna och det är kanske inte så underligt. Det är tydligt att det finns två falanger inom partiet som nu kämpar om makten och beroende på hur det avlöper kan vara avgörande kring vem som tar över styret av Göteborg.

Alliansen har efter 24 år i opposition nu möjlighet att ta över makten i Göteborg men för att göra det måste de hitta samarbetsformer antingen över blockgränsen eller få Demokraterna med sig.

Än så länge är Demokraterna stenhårda i sitt krav på att stoppa Västlänken och om de skulle släppa det kravet skulle de drabbas av en svekdebatt både internt och gentemot alla de väljare som röstat på just Martin Wannholt på grund av den vattendelande frågan.

Moderaterna och de andra allianspartierna måste alltså hantera ett kaxigt uppstickarparti med vind i seglen. Allt sammantaget gör att valet inte är över och vår bevakning av den lokala politiken kommer inte att trappas ned. 

Vi kommer bevaka, nyhetsrapportera, granska, opinionsbilda och vara den självklara debattplattformen för lokal debatt.

Följ rapporteringen i papperstidningen, på webben eller ladda ner GT:s gratisapp för senaste nytt.