Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sofia Dahlström

Stora magplasket vid Götaplatsen

Fiasko, magplask, antiklimax. Vi har alla haft storslagna planer och drömmar där verkligheten och plånboken har satt käppar i hjulet och det där storslagna projektet landade i besvikelse eller rann ut i sanden. 

Ibland blir det helt enkelt inte som man tänkt sig. Det blir liksom inte lika snyggt hemma efter renoveringen som den där bilden man hade inom sig innan man satte i gång. Budgeten har fått styra materialval och finish. Våra privata misslyckanden är dock en sak. Här i Göteborg känns det just nu som en följetong med olika projekt som stöter på patrull eller visioner som står sig slätt i verkligheten.  

I veckan blev det till exempel tydligt att de fina skisserna och planerna för Skeppsbron blir alldeles för dyra trots att man redan skalat ner från ursprungsförslaget. De styrande rödgröna politikerna har skickat tillbaka förslaget till tjänstemännen för en ny besparingsrunda. Och Skeppsbron är inte det enda projekt som står och stampar. På andra sidan älven brottas projektgruppen bakom Frihamnens framtid med stora problem.

Jag har stora förhoppningar kring båda projekten. Det vore extremt bra för stan om dessa båda stadsdelar kunde börja utvecklas så att fler människor får chansen att bo och verka i centrala Göteborg. Jag tänker på visualiseringsskisserna för Skeppsbron och hoppas att vi får se ett område åtminstone i närheten av det sköna stadsliv bilderna målat upp.
I ett inlägg på sajten arkitektupproret tar man upp problemet med vackra visualiseringsbilder. Bilder som målar upp en solig verklighet med glänsande fasader utan smuts och slitage. Det är klart att verkligheten inte ser ut så.

Sedan finns det idéer som verkat superhärliga i ett bildprogram men som verkligen inte funkar. Det tydligaste exemplet är vattenspelet vid Nedre Götaplatsen. I teorin kanske det var härligt att bryta upp asfalten för en bubblande vattenväg i riktning mot Poseidon. Men här verkar mycket ha stannat vid den lockande bilden. Först var det den lilla detaljen att barnen lockades att leka i vattnet mitt i trafiken. För att säkra upp detta innan någon allvarligt skadades satte man upp plexiglas på bägge sidor. Glas som snabbt fick en oattraktiv hinna som verkligen inte fanns med i visionsbilden. När sedan det visar sig att pumparna inte klarat av vintern och själva vattnet uteblivit står vattenspelet där som en dyr och olycklig påminnelse om hur en visionsbild borde stannat i datorn.

Men allt är så klart inte deppigt. Det finns ju platser som blivit toppen med åren.

Här kommer min topplista över platser i stan där drömmarna faktiskt slagit in. Och det finns många, många fler. Så här sommartid är ju Göteborg världens vackraste stad. 

1. Rosenlund. Området har gått från att vara en plats som jag som kvinna helst undvek framför allt sena kvällar till ett livfullt område med ett rikt restaurangliv och mysigt häng. 

2. Älvstranden. Ja, det finns fortfarande mycket att göra och jag tycker att husen blivit lite för lika (och dyra att bo i) men området bubblar och lever på ett sätt det aldrig gjorde förr. Tänk om det dessutom blir klartecken för bad i Göta älv!

3. Kungsparken. Jag minns parken vid sidan och bakom Stora teatern som ett ganska skumt ställe men nu lever parken både dag- och kvällstid med både en härlig uteservering vid Storan och fullt av människor som äter picknick i goda vänners lag i grönområdet vid kanalen. 

Vilka är era guldkorn?