Foto: ANNA SVANBERGFoto: ANNA SVANBERG
 Foto: ANNA SVANBERG
Foto: NORA LOREKFoto: NORA LOREK
 Foto: NORA LOREK
Foto: NORA LOREKFoto: NORA LOREK
 Foto: NORA LOREK
Sofia Dahlström

Skrotbilar har blivit EU-migranternas nya hem

Publicerad

Blunda inte för de som måste bo i skrotbilar eller tält. De finns här mitt ibland oss och finns kvar oavsett hur mycket vi river tälten och försöker städa bort spåren efter dom.

Jag står med kaffekoppen i handen och tittar ut genom fönstret. Det är tidig helgmorgon och isande kall vinter. Min blick stannar vid något ovant - något som sticker ut från den vanliga gatubilden. Utanför mitt fönster står en gammal mörkblå Volvo från 90-talet med motorn på. Rutorna är immiga och ur avgasröret strömmar gråvit rök. Minuterna går. 

Först kommer en känsla av irritation. Vet de inte om vilka regler som gäller för tomgångskörning? Sedan kommer en annan känsla krypande. Det är något som inte stämmer. Tänk om någon har problem eller rent av mår dåligt. Så jag ställer ifrån mig kaffekoppen, tar på mig stövlar och drar vinterjackan över pyjamasen och går ut för att se efter. Där innanför ser jag ett ungt par som sover djupt, tätt omslingrade. Jag står kvar en liten stund, tvekar men knackar sedan på den immiga rutan. 

 

GT GRANSKAR: Ekobrottslingen Hasse Stenberg, 63, tjänar pengar på tiggarnas misär 

 

Den unga kvinnan vaknar till och rullar ner rutan och ganska snabbt inser jag att hon varken förstår svenska och knappt engelska heller. Hon förklarar med gester och enstaka ord att de mår bra men är trötta och behöver sova någonstans där de kan vara i lugn och ro. Hon svarar aldrig på min fråga om de bor i bilen så jag försöker i stället förklara det här med svenska regler kring tomgångskörning och hon stänger av motorn. Sedan vinkar hon lite avvärjande, rullar upp rutan igen och somnar om. Efter någon timme är både bilen och paret borta. 

Det där ögonblicket har fastnat inombords. Det var en morgon då min trygga värld med tak över huvudet, värme och frukostkaffe krockade med deras osäkra kringflackande och utmattande liv.

Det är många som lever som det unga paret här mitt ibland oss. Utan en trygg plats, utan värme när det är kallt ute och med bristande sanitära förhållanden. Här i Göteborg larmade kommunen nyligen i en rapport om en kraftig ökning av olagliga boplatser, där det oftast bor EU-migranter från Rumänien och Bulgarien. Trots att kommunen med hjälp av polisen gång på gång kör bort de som bor i de provisoriska bostäderna, river och städar upp återuppstår samma problem oftast redan nästa dag när nya boplatser etableras direkt. De illegala tältlägren strider ofta mot att man inte få bosätta sig på annans mark. Med bosättningarna följer också nedskräpning, markskador och sanitära olägenheter. Dessutom finns det en uppenbar brandfara när små kaminer används för att få värme.

I den enkät som GT skickat till landets kommuner, där 185 kommuner deltog, kan vi visa att 44 procent under det senaste året haft illegala bosättningar. I många fall finns det även barn boende i lägren. 

Här i Göteborg är den senaste trenden att många EU-migranter överger tälten för skrotbilar för att få ett tak över huvudet. Här har en marknad uppstått då bilar säljs eller hyrs ut i paket tillsammans med bilmålvakter. Det är beklämmande att se hur människor i vår stad står utan en trygg plats där de kan vila, äta och sova. Det är en del av verkligheten som det är enklare att inte låtsas om. 

Därför kan det vara nyttigt när de illegala bosättarna tillfälligt flyttar in hemma på gatan. 

 

Följ utvecklingen i GT:s nyhetsapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android

Sofia Dahlström
Sofia Dahlström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER