Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Sofia Dahlström

Fem kvinnor misstänks ha mördats av sina män bara i år

En man misstänks för att ha mördat sin fru och sina två små barn i en lägenhet i Frölunda i början av hösten. Kvinnan är en av fem kvinnor i Västsverige som dödats av sina män i år.

Enligt åtalet och vänner till familjen har mannen fram till den där fruktansvärda kvällen i september fungerat fullt normalt. En familjefar som gått till jobbet varje dag. Nu åtalas han för att mördat hela sin familj.


GT publicerade i veckan reportern Madeleine Bäckmans kartläggning som visade att av 17 mord i Västsverige i år är fem av offren kvinnor som dödats av män de har eller har haft en relation till. Kartläggningen visar att det är bra mycket farligare för en kvinna att vistas i hemmet än att vara ute på gatan när det gäller dödligt våld.

Listan är skrämmande läsning:

Den 16 mars hittades en kvinnokropp sönderbränd utanför Falköping. Kvinnan i 50-årsåldern blev misshandlad till döds av en man hon tidigare haft ett förhållande med.

Natten till den 9 juli knivskars en kvinna 40-årsåldern till döds i en lägenhet i Mellerud. En man i 50-årsåldern sitter häktad misstänkt på sannolika skäl för mord.

Den 27 juli hittades en kvinna död i en lägenhet i Biskopsgården i Göteborg. En man sitter häktad misstänkt på sannolika skäl för mord. 

Den 2 september misshandlades en kvinna till döds i en lägenhet i Angered i Göteborg. En man i 35-årsåldern sitter häktad misstänkt på sannolika skäl för mord.

Den 2 september larmade en pappa SOS-alarm och erkände att han dödat sin fru och sina två barn i Frölunda i Göteborg.

 

På senare år har samhällsdebatten präglats av det grova våldet i gängmiljöer där skjutningar verkar ha blivit en vardag för en del grupper. Många, främst unga män, har fallit offer för en kriminalitet som sker helt öppet på gatorna i Göteborg, Malmö och Stockholm. En viktig samhällsdebatt tillgången till vapen och den totala bristen på respekt för människoliv är bärande frågor.

Men debattens vågor går inte lika höga kring det dödliga våldet riktat mot kvinnor. Jag har inte hört så många samhällsdebattörer eller politiker kräva strängare lagar och satsningar på att skydda kvinnorna som mördas av sina män. Trots att siffrorna talar sitt tydliga språk. Fem av 17 mordoffer i Västsverige är kvinnor som misstänks ha dödats av män de haft en nära relation till.

Karin Örmon, forskningsledaren på Västra Götalandsregionens kompetenscentrum om våld i nära relationer, berättar i Madeleine Bäckmans artikel att studier visar att män som dödar kvinnor oftast inte är dömda sedan tidigare, de har ofta ett arbete och är rätt lika övriga befolkningen.
Hon säger också att motivet oftast handlar om makt och kontroll. En utlösande faktor kan vara en misstanke om att kvinnan kommer lämna honom eller har varit otrogen.

Mäns våld mot kvinnor finns tyvärr överallt. Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet finns våld i nära relationer i alla samhällsklasser och i alla åldersgrupper och inget fall är det andra likt.

Men klart är att kvinnor som vill få hjälp att ta sig ur en kontrollerande och farlig hemmiljö snabbt måste få stöd att ta sig därifrån.  Och vi hör bråk och skrik hos den ”normala” grannen måste vi agera. Man ska självklart inte försätta sig själv i fara men ett samtal till polisen kan vara skillnaden mellan liv och död.

Ring 112 för akuta lägen eller Kvinnofridslinjen som är en nationell stödtelefon för den som utsatts för hot och våld. Även oroliga anhöriga och vänner kan ringa linjen som har öppet dygnet runt: 020-505050.