Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Sofia Dahlström

Obehaget är ett litet pris att betala för ett friskt liv

"Det eventuella obehag jag får uppleva under den där lilla stunden i undersökningsrummet är ett litet pris att betala för ett friskt liv", skriver Sofia Dahlström. Foto: Edwardo Live

Det låg ett kuvert i brevlådan häromdagen.

Det var min kallelse till mammografi. 

Det är med blandade känslor jag skriver in tiden i min kalender.

De där besöken är allt annat än mysiga. Det är kallt, obekvämt och smärtsamt trots den vänliga personalen som gör allt för att man ska slappna av. Men att pressa in sina bröst mellan två plattor och klämma till hårt gör ont. Jag brukar själv försöka tänka att jag inte är där. Att det inte är min kropp alls utan någon helt annan som står fastklämd vid den där maskinen. Det funkar sådär.

Men trots att det inte känns särskilt kul att gå på kontrollen är jag tacksam för att jag får kallelsen och att bröstcancer tas på allvar. Numera är kunskapen stor och från att ha varit rädd för att drabbas känner jag trygghet inför rutinerna kring bröstscreeningen och dess resultat.

Värre är det med andra sjukdomar som drabbar kvinnor. 

Vi på GT har under senare tid uppmärksammat flera kvinnor som har drabbats av sjukdomar som vi alla behöver skaffa oss mer kunskap om och minska lidandet för de som drabbats.

Som Karin Eriksson från Ullared som lever med svåra smärtor. Hon sökte vård 26 gånger innan läkarna kom fram till att hon led av endometrios. En sjukdom som drabbar ungefär var tionde kvinna i barnafödande ålder.

 

LÄS MER: Karins svåra sjukdom missades 26 gånger 

 

”De sa först att det handlade om en urinvägsinfektion, jag fick penicillin och skickades hem. Sedan tog jag mina tabletter men inget blev bättre”, säger Karin som nu sätter sitt hopp till en specialist i London. 

Eller Elin Ericsson vars smärtor i benen först antogs höra ihop med hennes vikt men som visade sig vara lipödem. En sjukdom som drabbar ungefär 11 procent av Sveriges kvinnliga befolkning. De med lipödem har ofta större höfter, lår, skinkor och ibland armar. Vid allvarligare former som Elin kan man få väldigt ont och dessutom svårt att gå.

 

LÄS MER: Elin,24,förstod inte vad som var fel med benen tills hon fick diagnosen

 

Michela Castellari led av problem där symptomen är så skambelagda att många kvinnor drar sig för att söka hjälp, urininkontinens. Michela kunde under fem år varken hosta, nysa eller springa utan att kissa på sig men efter en mindre operation är hon numera på väg tillbaka till ett normalt liv där träning och dans är självklara saker.

"Det är 2018 och ingen kvinna ska behöva gå runt och kissa på sig”, säger hon.

Hjärtinfarkt är en annan sjukdom där den mesta av forskningen hittills riktat in sig på män. Hjärt-kärlsjukdomar drabbar både män och kvinnor och den vanligaste dödsorsaken hos båda könen. Men kvinnor söker ofta vård senare än män eftersom man inte reagerar på att symptomen kan vara en hjärtinfarkt. Det kan till exempel handla om vara smärta i bröstet som strålar ut i armarna och upp mot käken. 

För Camilla Worsley, som vi skrev om tidigare i år, kom sjukdomen när hon satt i bilen på väg hem från jobbet. Plötsligt kände hon en smärta i käken och sekunderna senare även i vänster arm.

”Jag hade fått en dissektion i ett kranskärl. Det drabbar främst yngre kvinnor och kan bland annat utlösas av stress”, berättar Camilla. 

 

LÄS MER: Camilla fick hjärtinfarkt i bilen 

 

Det är djupt orättvist att det finns mindre kunskap om kvinnosjukdomar.
Och när jag läser om Karin, Elin, Michela och Camilla är jag djupt tacksam för den där kallelsen till mammografin. 

Kunskap är vägen framåt. Då är det eventuella obehag jag får uppleva under den där lilla stunden i undersökningsrummet ett litet pris att betala för ett friskt liv.