Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sofia Dahlström

När hjärtat håller på att brista

Foto: Anna Svanberg

Kevin är åtta månader och hjärtsjuk. Fyra gånger har han och hans familj fått förbereda sig på en operation.

Lika många gånger har ingreppet fått ställas in på grund av brist på vårdplatser.

Den plågsamma resa Kevins familj fått genomgå hoppas jag inte ska drabba någon annan.

Barn som Kevin är de som är i mest behov av vårt skydd och det är de som är de främsta offren när barnsjukvården krisar.

Ett barn som är svårt sjukt här i välfärdssamhället Sverige ska få vård. Det är en självklarhet som jag under hela mitt liv tagit för given. Det kan finnas problem med vårdcentraler och långa väntetider på akuten - men när de allra minsta verkligen behöver oss då levererar vi. Trodde jag.

I veckan kunde SVT Väst berätta om Kevin, åtta månader, som föddes med ett hjärtfel och behöver en operation. Men gång på gång har operationen fått ställas in på grund av brist på vårdplatser på Drottning Silvias barnsjukhus. Fyra gånger totalt.

Att operationer blir inställda är inte konstigt. Ett barn med mer akuta behov har fått prioriteras och andra får vänta. Men när ett litet barn får stå tillbaka upprepade gånger - då tycker jag att det som kanske är en vardag av prioriteringar visar på något annat. Ett systemfel.

Det är ingen nyhet att ett av flaggskeppen inom vården i Västra Götaland, Drottning Silvias barnsjukhus, har problem. Under det senaste halvåret har det kommit flera larmsignaler om underbemanning från både chefer och personal.

Så sent som för bara några veckor sedan kunde vi här i GT berätta om att det kommit in en gemensam arbetsmiljöanmälan till Arbetsmiljöverket från de fackliga företrädarna från läkarnas, sjuksköterskornas och barn- och undersköterskornas fackförbund angående situationen på medicinska slutenvårdsavdelningen. En anmälan som beskrev en extremt pressad situation.

I anmälan talas det om att av de existerande 26 vårdplatserna kan bara tio-tolv platser hållas öppna och mellan 2010 och 2014 slutade 80 av sammanlagt 100 anställda.

Personalen vittnar om magont, utmattning och uppgivenhet. Till tidningen Vårdfokus säger Ann-Charlotte Andersson, sjuksköterska och vårdenhetschef, att avdelningen i värsta fall kanske måste stänga och enligt verksamhetschefen Lars Gelander befinner sig just denna enhet i ett läge där den medicinska säkerheten inte längre kan upprätthållas.

Både Lars Gelander och Ann-Charlotte Andreasson har i sina svar på anmälan poängterat vikten av att få upp lönerna så att sjuksköterskor väljer att stanna och att fler lockas till yrket.

Under hela hösten har polisens arbetssituation, organisation och löner varit i fokus och det är en extremt viktig diskussion men i skuggan av det har sjuksköterskor och andra oroliga slutit upp för demonstrationer och manifestationer för att värna vården.

Det är klart att personal som sliter hårt behöver få rimliga arbetsvillkor men de som får betala det allra högsta priset för den aktuella situationen på barnsjukhuset är barnen.

De barn som får lida onödigt länge i väntan på att få den vård de har rätt till. Det är inte rimligt att familjer som redan har ett sjukt barn att ta hand om dessutom ska behöva bära en oro kring om barnet kommer få komma till operationsbordet eller inte.