Dawit IsaakDawit Isaak
Dawit Isaak
Gui MinhaiGui Minhai
Gui Minhai
GT:s chefredaktör Sofia DahlströmGT:s chefredaktör Sofia Dahlström
GT:s chefredaktör Sofia Dahlström
Sofia Dahlström

Mörker råder fortfarande när vi går in i den ljusaste tiden

Publicerad

Jag ser på väderprognosen och i helgen kommer äntligen solen. 

Vintern kan vissa år kännas väldigt lång och mörk. Det är först på senare år jag insett hur ljuset påverkar mig. Att ljuset får mig att vakna till i kontrast mot mörkret. 

Jag tänker på hur jag själv påverkas av ljuset och minns kampanjen ”Sitt med Dawit” som Stödföreningen #FreeDawit lanserade för några år sedan för att visa på under vilka förhållanden den svensk-eritrianska journalisten Dawit Isaak hålls fången i Eritrea sedan 2001. Besökaren kan gå in i den kolsvarta cellen och stanna där i mörkret. Efter 15 minuter slås dörrarna upp och besökaren möter dagens ljus igen. En möjlighet Dawit Isaak inte har.

Och någonstans i Kina finns bokförläggaren och göteborgaren Gui Minhai. Kidnappad av kinesiska agenter.

Dawit Isaak och Gui Minhai är verkligen inte ensamma om att sitta fängslade på grund av att de försökt utföra sitt arbete. 

Under den här veckan har vi uppmärksammat den internationella tryckfrihetsdagen som infaller den 3 maj. Vi uppmärksammar alla de journalister som sitter fängslade och som inte kommer få uppleva våren 2018 i frihet. Vi uppmärksammar journalister som dödats, journalister som hotats och tystats för att de velat skildra, granska eller bara uttrycka sin åsikt.

Sverige kan stoltsera med en Tryckfrihetsförordning från 1766. En lag som gör det möjligt att fritt ge ut böcker, tidningar och tidskrifter. Vi har en omfattande meddelarfrihet, rätt till fri informationsspridning och rätt till anonymitet. Censur och efterforskning av källor är förbjudet. Vi kan begära ut allmänna handlingar och själva syna makten. Rättigheter som vi i dag ofta tar för givna.

”Reportrar utan gränser” presenterar varje år ett pressfrihetsindex där 180 av världens länder rankas utifrån graden av pressfrihet där Sverige kommer på andra plats. Enligt rapporten har fientligheten mot journalister spridit sig. Förut var det en mörk sida hos auktoritära länder och diktaturer men nu kan alltså man se en trend även utanför dessa stater. I flera demokratier ser de politiska ledarna inte journalistik och som en självklar del av demokratin.

Enligt ”Reportrar utan gränser” sticker Europa ut. Det är den världsdel där man kan se att utvecklingen går snabbast nedåt där morden på två europeiska journalister är de skarpaste varningssignalerna. Daphne Caruana Galizia dödades av en bilbomb på Malta och den slovakiske journalisten Ján Kuciak, sköts till döds i sitt hem. 

De länder där flest journalister dödats under förra året är dock Syrien och Mexiko. Och nu i veckan dödades 10 journalister i Afghanistan. Det är bara det senaste exemplet på det hot och våld som journalister arbetar under. 

Journalisters utsatthet är inte något som bara sker på andra sidan världen – det är ett bistert faktum här hemma. En utsatthet som vi i Sverige blev brutalt påminda om förra hösten då Kim Wall mördades under ett frilansuppdrag. 

Nu när vi går in i den ljusaste tiden på året råder det fortfarande ett mörker över bland andra Dawit Isaaks och Gui Minhais öde. 

Vi kommer fortsätta rikta strålkastarljuset mot de delar världen där makthavarna helst vill att mörkret fortsatt ska råda.

Relaterade ämnen
Sofia Dahlström
Sofia Dahlström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER