Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sofia Dahlström

Vem ska styra i Göteborg?

Vi har ett resultat. Så brukar programledarna för Melodifestivalen nöjt konstatera när svenska folket har röstat. Men när rösterna i Göteborgs kommunalval är färdigräknade kommer resultatet nog att dröja.

Visserligen har göteborgarna sagt sitt. Det blev ett succéval för nystartade Demokraterna och det blev ett fiaskoval för Moderaterna med ett tapp på närmare 8 procentenheter. Socialdemokraterna backar också men behåller positionen som Göteborgs största parti. Vi har ett valresultat, några vinnare och några förlorare, men precis som i riksdagsvalet är det långt ifrån klart vem ska styra de närmaste fyra åren.

Resultatet är egentligen inte överraskande. Opinionsmätningarna inför valet pekade tydligt i just denna riktning. När GP/Sifo i våras publicerade sin första mätning gick det som en chockvåg genom det politiska landskapet i Göteborg. Siffrorna pekade mot att Demokraterna skulle skapa politisk historia och rita om den politiska kartan och kanske till och med bli stadens största parti. 

Och det blev sannerligen ett historiskt val. Men Socialdemokraterna är fortfarande störst, även om det backar, och Vänsterpartiet tar kliv framåt även i Göteborg.

Demokraternas succé visar att de säkert tagit röster från alla partier och just de eftervalsanalyserna lämnar jag med varm hand över åt statsvetarna vid Göteborgs Universitet. Så här på valnatten är det dock tydligt att de största förlorarna i Göteborg är Moderaterna så en hel del tyder att det är just missnöjda moderater som sökt sig till Demokraterna.

Den tidigare moderaten Martin Wannholt har som statsvetaren och krönikören Anders Sundell pekade på i en krönika i GT i helgen också mycket gemensamt med just Moderaterna. Sundell har gått igenom kommunfullmäktiges alla omröstningar sedan Demokraterna grundades och visar att Martin Wannholt i 77 procent av omröstningarna röstar på samma sätt som Moderaterna. Därför är det heller inte så konstigt att Moderatledaren Jonas Ransgård under valkvällen öppnade för ett eventuellt samarbete med Demokraterna för att få till ett maktskifte i Göteborg. 

Men om ett sådant samarbete ska kunna bli verklighet måste antingen Moderaterna eller Demokraterna backa i den infekterade frågan om Västlänken. På Demokraternas valvaka var Wannholt extremt tydlig med att det är en fråga han inte kommer att backa från. Är Moderaterna och Ransgård då villiga att tänka om trots det motsatta budskapet under valrörelsen? Och vem av herrarna skulle i ett sådant samarbete bli kommunstyrelsens ordförande? Och hur ställer sig de andra partierna i alliansen till den typen av kompromisser?

Dessutom leder Socialdemokraternas Ann-Sofie Hermansson fortfarande stans största parti och Vänsterpartiets framgångar gör säkert att Daniel Bernmar vill ha ett ord med i frågan kring hur stan ska styras. 

Så trots att Sverigedemokraterna i Göteborg inte alls rider på samma framgångsvåg som i övriga riket, det ser ut som att de ökar till runt 8 procent,  så kan SD även spela rollen av vågmästare även i Göteborg.

Så till skillnad från i Melodifestivalen finns det inget tydligt resultat när folket har röstat.  
Vi har vinnare och förlorare som nu måste hitta sätt att samarbeta de närmaste fyra åren.