Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sofia Dahlström

Man borde kanske riva hela Nordstan

Först kameror, sedan väktare och nu en kaffebuss. 

Nordstan är fortsatt ett ställe präglat av narkotikahandel och kriminalitet.

Kanske är en fika på stan rätt väg. Annars kanske man borde passa på att riva alltihop när vi ändå bygger om hela stan.

Brottsligheten i och kring Nordstan har varit ett sorgebarn i många år. Trots satsningar för att öka tryggheten flyttar bara de kriminella individerna sin verksamhet tillfälligt någon annanstans för senare komma tillbaka.

Efter att en ung man avled efter att ha blivit knuffad i kanalen i samband med ett slagsmål i somras fattades ett beslut om att testa kameraövervakning under 30 dagar. Ett försök som ännu inte utvärderats. I veckan gick även Social resursnämnd ut med att man via organisationerna Fryshuset och Skyddsvärnet satsar på mobila team och en kaffevagn för att öka tryggheten i och runt Nordstan under fyra månader.

Det var också tänkt att ordningsvakter skulle patrullera området under eftermiddagar och kvällar men efter att kommunen missat att betala ansökningsavgiften för polistillståndet så är den satsningen försenad.

Det är lovvärt att dessa satsningar nu görs. Med vuxna i rörelse på kvällarna och med synliga ordningsvakter i Brunnsparken så kommer det åtminstone kännas tryggare för alla som måste passera där. Enligt polisen har det också varit lite lugnare i området i höst. Det är bra.

 

LÄS MER: Brottsplats Nordstan – så ser vardagen ut

 

Men jag kan inte låta bli att reflektera kring att detta enorma köpcenter under många år varit ett tillhåll för kriminella och tyvärr också för många ungdomar. Blandningen mellan kriminella langare och vilsna tonåringar är giftig svår att komma åt och det visar ju de senaste årens utveckling också. Trots en ökad medvetenhet kring problemet och satsningar från samhället där många otroligt engagerade människor gör allt för att motverka utvecklingen dyker nya ansikten upp.

Ibland känns det som att den rätta lösningen är att riva hela komplexet när vi ändå ska bygga om i hela stan.

Samtidigt är det glädjande att följa chefen för polisområde Storgöteborg, Erik Nord, på Twitter denna vecka. Han har lagt ut alldeles färska siffror för anmälda brott i Göteborg under perioden 1 januari till 25 september i år i jämförelse med samma period tidigare år. När det gäller brottskategorin ”Våld i offentlig miljö” anmäldes 1 172 brott. Det är den lägsta siffran på sex år. 

 

LÄS MER: Kaffebuss ska göra Nordstan mer säkert

 

Även siffrorna gällande bostadsinbrott pekar åt rätt håll. Bäst såg det ut under 2014 då bara 790 inbrott eller inbrottsförsök anmäldes - sedan ökade det under några år med en topp under 2016 med 1240 anmälda brott. I år ligger siffran på 827 anmälda bostadsinbrott eller inbrottsförsök.

Däremot ser det mörkare ut gällande personrån där trenden går åt fel håll med en högsta nivå i år på 758 anmälda brott under 2018. 

Att just personrånen ökar förvånar mig inte. Jag tycker mig ha sett den trenden i vår egen nyhetsrapportering. Gärningsmännen är ofta unga och offren många. Personrån som säkerligen hänger ihop med narkotikahandeln i city. Det krävs pengar för att finansiera ett narkotikaberoende. Så måtte insatserna lyckas.

Det skulle vara skönt om Nordstan inte längre var den självklara ungdomsgården för vilsna själar eller en tillflykt för de som saknar tak över huvudet.