Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sofia Dahlström

Livet är fullt av felval och dumma beslut

"Under vintern och våren har vi kunnat berätta om de problem som tynger området i och kring Nordstan", skriver Sofia Dahlström.
"Problemet med att hänga i Nordstan som vilsen tonåring är att det finns så många felval att göra i den miljön."Foto: ARKIV

Livet är fullt av felval och dumma beslut. Detta är kanske som mest uppenbart när man är ung. Vi får alla hjälpas åt så att de där misstagen inte får konsekvenser för resten av livet.

På senare tid har jag avverkat alla delarna i TV-serien "Tretton skäl varför" på Netflix. Mitt intresse väcktes då jag läste om att serien handlade om en ung tjej som tagit sitt liv och att den fått en hel del kritik för hur den hanterade denna svåra fråga. Sedan insåg jag att de flesta barn- och ungdomar i min omgivning redan tittat och att det inte bara var självmordet som väckte känslor utan en hel del andra svåra frågor som sexuella övergrepp, berusning (av både alkohol och narkotika) och svek kompisar emellan. Allt för en väldigt ung målgrupp.  Till synes små beslut, felval och handlingar kan få ödesdigra konsekvenser. “Tretton skäl varför” utspelar sig i en amerikansk kontext och high school-livet skiljer sig en hel del åt från ett svenskt tonårsliv. Det är en serie om ensamhet, utsatthet och identitetssökande. Frågor som rör även tonåringar i Sverige.

Under vintern och våren har vi kunnat berätta om de problem som tynger området i och kring Nordstan. Problem med en del av de unga människor som söker sig till gemenskapen i grupperna som hänger där. Jag har full förståelse för att unga människor vill vara med det som för många är en andra familj i Nordstan när man upplever att resten av samhället kanske vänt en ryggen eller att man helt enkelt inte passar in. Men problemet med att hänga i Nordstan som vilsen tonåring är att det finns så många felval att göra i den miljön. Brottsligheten kopplad till den öppna narkotikahandeln i området riskerar att suga in en ung osäker individ. Nordstan är också en av de platser som Göteborgspolisen nu också identifierat som platser i stan där den öppna narkotikahandeln har ökat. Polisen ska nu återuppväcka gatulangningsgruppen så att en dedikerad styrka ska kunna ägna sig åt de här problemen.

Förutom Nordstan handlar det om Brunnsparken, delar av Majorna och Linnéstaden runt Långgatorna. 

Anders Börjesson, polischef i city, talar om en oacceptabel utveckling där polisen får in dagliga rapporter om öppen knarkhandel.

Det är bra att polisen gör något åt utvecklingen. Brottslighet ska inte löna sig och narkotikaförsäljningen på gator och torg försörjer i sin tur de kriminella gängen i stan. Men det kommer inte räcka med att polisen prioriterar frågan. Om man som ung antingen dras in i ett beroende eller i den kriminalitet som är kopplad till narkotikahandeln kan det vara oerhört svårt att ta sig ur situationen. I alla fall på egen hand. Som tonåring eller ung vuxen är livet fullt av felval och dumma beslut. Vi har de flesta, om inte alla varit där. Många av oss kan tacka vår lyckliga stjärna att det inte gick riktigt illa. Så låt oss göra det svårare att fatta de där riktigt usla besluten. Det ska inte vara enkelt att fastna i kriminalitet och beroende. Då är det bra med polisen och det är bra med allt det hårda arbete till exempel fältassistenterna gör ute på stan men i grunden är det vi andra som gör den stora skillnaden. Vi vuxna måste orka prata om de dåliga besluten. Att lägga sig i att bry sig om. Det göra hela skillnaden i ett ungt liv.

 

 

Följ utvecklingen i GT:s nyhetsapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.