Sofia Dahlström

Göteborgs politiker borde lyssna på SVT-profilen

Publicerad

Ett av mina absoluta favoritprogram är "Husdrömmar" som sänds på SVT. Varje säsong följer programledaren Pernilla Månsson Colt och arkitekten Gert Wingårdh familjer som förverkligar sina bygg- eller renoveringsdrömmar. 

Jag vet egentligen inte varför jag tycker så mycket om "Husdrömmar". Jag gillar varken att bygga eller renovera och blir snarare utmattad än inspirerad. Men jag älskar känslan att vara med i processen, nästan lite dokumentärt, där livet sätter käppar i hjulen för nästan alla familjernas projekt. 

Familjerna i serien har olika sätt att hantera motgångar. En del sticker huvudet i sanden och låtsas in i det sista att både tidsplan och budget ska hållas, andra blir handlingsförlamade medan en del arbetar frenetiskt för att överhuvudtaget få någonstans att bo. 

Jag tänker på "Husdrömmar" den här veckan när det presenterats nya planer för Masthuggskajen i Göteborg. 

Göteborg är som en enda stor "Husdröm". Gång på gång presenteras dessa storslagna planer men på vägen drabbas även stadsplanerare likt SVT:s familjer av den bistra verkligheten. 

Planer överklagas så tidsplanerna går åt skogen och budgetar spräcks. De vackra drömmarna om en levande blandstad där folk rör sig leende mellan kontor, bostäder, närbutiker och kaféer krossas när verkligheten slår till med snålblåst och slask.

Masthuggskajen känns som en "stadsdröm". I decennier har man diskuterat Stenaterminalens vara eller icke vara. Hur många hundra meter kan Stena tänkas släppa? Göteborgarna måste få komma närmare älven och så vidare. Kanske släpper proppen den här gången. Den som lever får se. 

Masthuggskajen hänger ihop med det gigantiska projektet vid Södra Älvstranden. Ett projekt som håller på att utvecklas till ett rejält magplask både tidsmässigt och ekonomiskt. 

Men jag är ändå lite glad. Vi har fått ett resecenter vid Skeppsbron och ett fint nytt hotell alldeles bredvid. Helt plötsligt rör sig faktiskt människor i vardagen i ett område som tidigare kändes dött och övergivet. Synd bara att man från början planerade in att fotgängare och cyklister måste samsas om utrymmet så att de ständigt råkar i luven på varandra när de ska undvika krockar. 

Kanske är något på väg att hända i Göteborg. Områden som Kville, Eriksberg och Lindholmen är nya områden och även om jag personligen tycker det är synd att hela stadsdelar poppar upp. 

Det blir lätt samma typ av arkitektur och områdena tenderar att bli sovstäder snarare än stadsdelar att leva hela sitt liv i.

Nu satsar Göteborg på stora projekt som ska leda till de där 7000 nya bostäder man har satt upp som mål till stadens 400-årsjubileum år 2021. Men vi som följer "Husdrömmar" vet att det är just när man tänker alldeles för stort och överoptimistiskt som det tenderar att bli trassel. 

Jag älskar när Pernilla och Gert kommer in i hemmen med sina nyktra råd och tankar som ofta handlar om att bli mer realistiska eller kanske tänka mer långsiktigt. 

Varför rusa i väg och köpa de lite billigare funktionella fönstren för att hålla en dålig tidsplan och budget? 

I senaste avsnittet påpekade Gert att familjen borde vänta, ta en sak i taget så att det blir rätt fönster för huset i stället. Då kan det bli en verkligt trevlig plats att leva vid.

 

GRATIS! Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android

Sofia Dahlström
Sofia Dahlström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER