Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Sofia Dahlström

Göteborgs politiker borde lyssna på SVT-profilen

Ett av mina absoluta favoritprogram är "Husdrömmar" som sänds på SVT. Varje säsong följer programledaren Pernilla Månsson Colt och arkitekten Gert Wingårdh familjer som förverkligar sina bygg- eller renoveringsdrömmar. 

Jag vet egentligen inte varför jag tycker så mycket om "Husdrömmar". Jag gillar varken att bygga eller renovera och blir snarare utmattad än inspirerad. Men jag älskar känslan att vara med i processen, nästan lite dokumentärt, där livet sätter käppar i hjulen för nästan alla familjernas projekt. 

Familjerna i serien har olika sätt att hantera motgångar. En del sticker huvudet i sanden och låtsas in i det sista att både tidsplan och budget ska hållas, andra blir handlingsförlamade medan en del arbetar frenetiskt för att överhuvudtaget få någonstans att bo. 

Jag tänker på "Husdrömmar" den här veckan när det presenterats nya planer för Masthuggskajen i Göteborg. 

Göteborg är som en enda stor "Husdröm". Gång på gång presenteras dessa storslagna planer men på vägen drabbas även stadsplanerare likt SVT:s familjer av den bistra verkligheten. 

Planer överklagas så tidsplanerna går åt skogen och budgetar spräcks. De vackra drömmarna om en levande blandstad där folk rör sig leende mellan kontor, bostäder, närbutiker och kaféer krossas när verkligheten slår till med snålblåst och slask.

Masthuggskajen känns som en "stadsdröm". I decennier har man diskuterat Stenaterminalens vara eller icke vara. Hur många hundra meter kan Stena tänkas släppa? Göteborgarna måste få komma närmare älven och så vidare. Kanske släpper proppen den här gången. Den som lever får se. 

Masthuggskajen hänger ihop med det gigantiska projektet vid Södra Älvstranden. Ett projekt som håller på att utvecklas till ett rejält magplask både tidsmässigt och ekonomiskt. 

Men jag är ändå lite glad. Vi har fått ett resecenter vid Skeppsbron och ett fint nytt hotell alldeles bredvid. Helt plötsligt rör sig faktiskt människor i vardagen i ett område som tidigare kändes dött och övergivet. Synd bara att man från början planerade in att fotgängare och cyklister måste samsas om utrymmet så att de ständigt råkar i luven på varandra när de ska undvika krockar. 

Kanske är något på väg att hända i Göteborg. Områden som Kville, Eriksberg och Lindholmen är nya områden och även om jag personligen tycker det är synd att hela stadsdelar poppar upp. 

Det blir lätt samma typ av arkitektur och områdena tenderar att bli sovstäder snarare än stadsdelar att leva hela sitt liv i.

Nu satsar Göteborg på stora projekt som ska leda till de där 7000 nya bostäder man har satt upp som mål till stadens 400-årsjubileum år 2021. Men vi som följer "Husdrömmar" vet att det är just när man tänker alldeles för stort och överoptimistiskt som det tenderar att bli trassel. 

Jag älskar när Pernilla och Gert kommer in i hemmen med sina nyktra råd och tankar som ofta handlar om att bli mer realistiska eller kanske tänka mer långsiktigt. 

Varför rusa i väg och köpa de lite billigare funktionella fönstren för att hålla en dålig tidsplan och budget? 

I senaste avsnittet påpekade Gert att familjen borde vänta, ta en sak i taget så att det blir rätt fönster för huset i stället. Då kan det bli en verkligt trevlig plats att leva vid.

 

GRATIS! Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!