Så här är det tänkt att Västlänkens station Korsvägen ska se ut - även med en uppgång mot Avenyn. Foto: PER WISSINGSå här är det tänkt att Västlänkens station Korsvägen ska se ut - även med en uppgång mot Avenyn. Foto: PER WISSING
Så här är det tänkt att Västlänkens station Korsvägen ska se ut - även med en uppgång mot Avenyn. Foto: PER WISSING
Många göteborgare är trötta på Västlänken innan den ens fått formellt klartecken. Foto: LENNART REHNMANMånga göteborgare är trötta på Västlänken innan den ens fått formellt klartecken. Foto: LENNART REHNMAN
Många göteborgare är trötta på Västlänken innan den ens fått formellt klartecken. Foto: LENNART REHNMAN
Sofia Dahlström. Foto: ANNA SVANBERGSofia Dahlström. Foto: ANNA SVANBERG
Sofia Dahlström. Foto: ANNA SVANBERG
Sofia Dahlström

Glossiga broschyrer hjälper inte mot Västlänken-missnöje

Publicerad

Många göteborgare är trötta på Västlänken innan den ens fått formellt klartecken. Men diskussionerna upphör inte i första taget.

Trots att eller för att det finns en bred politisk överenskommelse kring Västlänken så vägrar debatten kring detta gigantiska infrastrukturbygge att försvinna. 

Göteborgs politiker verkar tro att frågan ska trollas bort bara för att stadens kommunikatörer kommunicerar kring projektets alla uppsidor i glossiga broschyrer. Jag vet att Västlänken är klubbad i riksdag och regering. Den demokratiska gången har varit helt korrekt. 

Trots det känner många göteborgare att deras åsikter inte lyssnats på och tagits in i processen. 

Valresultatet från förra valet är tydligt. Det finns en majoritet som lagt sin röst på partier som ställt sig bakom Västlänken. Men speglar det egentligen majoritetens inställning till Västlänken? 

Om något av de mer etablerade partierna valt att göra en valfråga av Västlänken år 2014 så hade kanske det politiska landskapet sett annorlunda ut. Det fanns då och finns nu en stor grupp göteborgare som är missnöjda över att de egentligen aldrig har fått visa var de står i denna fråga oavsett om man är för eller emot. 

Ja, jag vet att vi hade en rådande folkomröstning - men den var trots allt rådande och handlade ju inte om Västlänken i stort utan om finansieringsmodellen Trängselskatt.

Det är ett demokratiskt problem när de etablerade partierna gör upp utan att kunna förmedla till allmänheten att detta verkligen är rätt väg att gå.  

Jag tror att många med mig är trötta på Västlänken redan nu. Och då har själva grävandet inte ens påbörjats. Men länken ligger som en våt filt över andra viktiga frågor i stan. 

Egentligen vill jag bara att de ska börja bygga oavsett om det blir bra, dåligt eller om kostnaderna skenar i väg. Börja bygg så att vi kan gå vidare och diskutera helt andra problem i vår stad, som skolan, kriminaliteten eller segregation. Men problemet är att det finns en rad aspekter kring Västlänken värda att ifrågasätta. Som till exempel kostnadsberäkningarna, säkerhets- och miljöaspekterna och den totala nyttoeffekten för alla som vill åka till och från Göteborg.

Diskussionen för eller mot Västlänken utspelar sig främst på nätet men nu till helgen anordnar nätverket "Västsvenska Folkinitiativet" en demonstration på Gustav Adolfs torg. De hoppas på att tusentals motståndare ska sluta upp. Det återstår att se hur stort intresset egentligen är. Göteborgs politiker hoppas nog innerligt att det bara blir de där "vanliga" som dyker upp. Men oavsett hur många som demonstrerar mot Västlänken tror jag det är en fara för de rödgröna och alliansen att återigen sticka huvudet i sanden. 

Protesterna lär växa när rivandet vid Korsvägen börjar och byggtrafiken stänger av stora delar av stan. Låt debattvågorna gå höga fram till valet. Den kommande huvudförhandlingen i Mark- och miljödomstolen i början av oktober kommer att spela stor roll för att definiera diskussionen om Västlänken framöver. En sak är säker. Glossiga broschyrer kommer inte göra så att missnöjet försvinner – tvärtom – de är provocerande för dom som är engagerade och oroliga för stadens framtid.

Relaterade ämnen
Sofia Dahlström
Sofia Dahlström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER