Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sofia Dahlström

Ett spektakulärt stjärnfall från Göteborgs kroghimmel

I veckan kom den klassiska krogguiden Guide Michelin för 2018. Många krögare kunde glädjas åt att få en ny eller behålla sin stjärna.

Men för klassiska "Sjömagasinet" i Göteborg var det en morgon i besvikelsens tecken.

I veckan kom Guide Michelins guide för 2018 och för en del restauranger som "Frantzén" i Stockholm var det glädjebesked med fler stjärnor och andra kunde andas ut efter att de kunde konstatera att de får behålla sin stjärna ytterligare ett år. 

Men för en av stans allra mest kända krogar, anrika "Sjömagasinet", var det en rejäl besvikelse eftersom stjärnan i denna års upplaga var borta. Ett spektakulärt stjärnfall från Göteborgs kroghimmel.

Det har visserligen hänt en gång förut. När Leif Mannerström lämnade restaurangen 2010 blev man automatiskt av med stjärnan men desto större var då glädjen för den nya regin, Ulf Wagner och Gustav Trädgårdh, när man 2013 fick tillbaka den. En stjärna i Guide Michelin är en enorm kvalitetsstämpel, lockar gäster och ger prestige i branschen. 

Men "Sjömagasinet" har under decennier inte bara fått en kulinarisk stjärnstatus. Även andra stjärnor som Bruce Springsteen, Rolling Stones och U2 har valt att dinera på just "Sjömagasinet".  Dessutom har åtskilliga bröllopsdagar, 60-årskalas och julbord har ätits där.

Jag har själv haft förmånen att äta middag på Sjömagasinet en gång. Det var en fin middag vill jag minnas. Vita dukar, fantastisk miljö med Göta Älv utanför fönstret och krögaren Ulf Wagner var en trevlig värd som gick runt bland gästerna för att kolla läget. Jag minns också maten på tallriken. Vällagat, gott och vackert. Och rätt så dyrt. Om maten inte gräver djupa hål i plånboken så gör vinpaketen på restaurangerna det. Nu kostar det att äta fint. Så är det på alla finare ställen i stan, en stjärna i "Guide Michelin" kostar på - råvaror, personal och spetskompetens. Till "Sjömagasinet" och andra stjärnkrogar går man till när man vill fira något extra. När man är beredd att lägga ut pengar på matkonst på högsta nivå.  Andra intryck från mitt besök var att medelåldern var relativt hög bland gästerna och att hela kvällen hade en tydlig touch av klassisk, traditionell finrestaurang.

Väldigt många andra krogar konkurrerar om den nya och yngre generationen finsmakare. I Göteborg har vi flera andra stjärnkrogar: "Bhoga", "Koka", "Upper House", "Restaurang 28+", "SK Mat & Människor" och "Thörnströms kök".  Imponerande utbud för den som ska lägga pengar på en riktig måltid i världsklass. 

I decennier har Leif Mannerström och sedan Ulf Wagner skämt bort oss med vällagad mat och fantastiska upplevelser på "Sjömagasinet". Men alla andra stjärnor på Göteborgs kroghimmel gör att konkurrensen om gästerna är stenhård.

Kommer en yngre generation att vilja åka till Klippan för en klassisk meny eller kommer "Sjömagasinet" vara en krog där 40-talister firar guldbröllop, avtackningar i samband med pensionen och där åldrande rockstjärnor är de enda som sprider stjärnglans? 

Jag hoppas inte det. Jag tror att tävlingsmänniskorna Ulf Wagner och Gustav Trädgårdh kommer rulla upp kockärmarna, vässa knivarna och gnugga geniknölarna så att "Sjömagasinet" återigen blir en lysande stjärna på kroghimlen.

 

GRATIS! Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android