Sofia Dahlström

Det är inte brist på kompetenta kvinnor

Publicerad

Jag ser allt fler kvinnor runtomkring mig på ledningsnivå och som mellanchefer. Varför går det så trögt när det gäller steget in i styrelserummen? 

När jag som ganska ung blev arbetsledare på en större redaktion möttes jag för första gången av hälsningen: "Tjena, chefen!"

Jag minns att jag studsade till och tittade mig omkring för att leta efter vem hälsningen var riktad till innan insikten slog mig att "den där chefen" personen menade – det var jag. Att kliva in i rollen som arbetsledare, ta på mig chefskavajen så att säga, tog lite tid och klivet hade inte varit möjligt utan att flera personer verkligen trott på mig och puttat mig framåt.

Under de tjugo år jag arbetat inom medierna har jag haft flera chefer som betytt mycket för mig. De har peppat, uppmuntrat och ställt krav. De är mina förebilder och de har banat väg för nya utmaningar. För att bli chef var aldrig ett medvetet beslut från min sida – men det var tack vare stödet från mediechefer som Malou von Sivers och Jan Scherman på TV4, Nils Hanson på SVT:s Uppdrag granskning och Cecilia Krönlein på Göteborgs-Posten som jag vågade ta de där kliven då mitt eget självförtroende satte upp en massa hinder. Utan det stödet hade jag aldrig tackat ja när min nuvarande chef Thomas Mattsson ställde frågan om jag var ville bli chefredaktör för GT. 

Under många år var jag bland de yngsta på redaktionerna och såg just åldern som min största utmaning som arbetsledare. Att vara kvinna har nog snarare gynnat mig eftersom jag uppmuntrats att ta chefsuppdrag i en mansdominerad omgivning. 

Jag ser fler kvinnor i ledningsgrupper och på mellanchefspositioner än vad jag någonsin gjort tidigare, men uppenbarligen släpar jämställdhetsarbetet efter när det gäller den där absoluta toppen. 

I de styrelserum där den riktigt tunga mediemakten finns är kvinnorna fortfarande tämligen få. Det visar en studie från Nordicom, Nordiskt informationscenter för medie- och kommunikationsforskning, vid Göteborgs universitet som presenterades i veckan. En studie som fått stor uppmärksamhet i veckan och där till exempel Christina Jutterström, fd chefredaktör på Expressen, Dagens Nyheter, VD Sveriges Television, riktat kritik mot mediechefernas förklaringar i en artikel i Expressen

Studien visar att ledningarna för världens 100 största medieföretag domineras av män. Här i Sverige har Bonnier 30 procent kvinnor i sin styrelse medan Schibsted Media Group har 40 procent kvinnor i styrelsen. Det ser betydligt bättre ut inom public service. I styrelsen för Sveriges Radio sitter 64 procent kvinnor. Och på Sveriges Television är siffran också 64 procent kvinnor i styrelsen. 

Lotta Edling, chefredaktör på Dagens industri, uttryckte det klokt i en kommentar till Expressen häromdagen: "Att ha en mix av kompetenser, kön, bakgrund och talanger på alla nivåer främjar både utveckling av produkterna, lönsamhet och internt arbetsklimat."

 

LÄS MER: "Branschen behöver fundera på varför vi inte kommit längre"

 

För det är klart att det sitter många kompetenta män i ledningsgrupperna. Det är bara märkligt att det långsiktiga arbetet som mediecheferna säger sig ha gällande jämställdhet inte gett utdelning på högsta nivå. För det kan väl ändå inte vara så att det saknas kompetenta kvinnor som kan ta plats i styrelserummen. Det behövs bara att någon öppnar dörrarna och bjuder in kvinnorna.

Relaterade ämnen
Sofia Dahlström
Sofia Dahlström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER