Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sofia Dahlström

Det är ni läsare som gör GT till Västsveriges tidning

Skolattacken i Trollhättan, nazistdemonstrationerna vid Bokmässan och att Socialdemokraterna förlorade makten i Göteborg är bara några av de nyhetshändelser som präglat mina fyra år som chefredaktör för GT. 

Nu är det dags för mig att lämna över stafettpinnen till min efterträdare.

GT har etablerat sig som en snabb och korrekt nyhetskälla i Västsverige samtidigt som vi kunnat bjuda på både en hel del leenden, provokationer och annat som tillhör kvällstidningens själ och hjärta.

När jag började på tidningen 2015 präglades Göteborg av de fruktansvärda gängskjutningarna i kölvattnet efter morden på ”Vår krog och bar” på Vårväderstorget och trippelmordet i Uddevalla. Sedan dess har vi på tidningen bevakat gängen och kriminaliteten de för med sig. Vi har dessutom satt strålkastarljuset på extremister från alla läger som hotar vårt samhälle - allt från nazister som demonstrerar på våra gator och placerar ut bomber i vår stad till IS-terrorister med rötter i Västsverige.

Under åren har vi tyvärr fått bevaka mängder av fruktansvärda nyheter som skolattacken i Trollhättan, mord, försvinnanden och olyckor. 

Våra avslöjanden och granskningar har bidragit till att befästa som en västsvensk nyhetsförmedlare i framkant. Vi har till exempel kunnat visa hur det då moderata kommunalrådet och andranamnet till riksdagen Maria Rydén återkommande åkte på utlandssemestrar på betald arbetstid och systematiskt samlat bonuspoäng för tjänsteresor och övernattningar på egna privata bonuskort. Ett avslöjande som bland annat ledde till en översyn av kommunens användande av bonuskort för politiker och tjänstemän. 

GT:s hårt arbetande sportredaktion levererar den ena nyheten efter den andra om våra stora publika lag och under de senaste åren har GT:s opinionsmaterial gett avtryck både lokalt och nationellt. Att vara chefredaktör på GT innebär att man får träffa mängder av kul människor som gillar att tjöta och har starka åsikter om det vi skriver.

Det är mötet med människor som verkligen lever kvar tillsammans med minnet av alla folkfester - när solen skiner över Göteborgsvarvet, när Håkan fyller Ullevi eller när Frölunda vinner guld och det känns som att hela stan är på Götaplatsen tillsammans. 

Att vi gör mycket rätt har vi kvitto på från er läsare. GT är numera Västsveriges största tidning sett till total digital räckvidd. Nu när min efterträdare Christer El- Mochantaf tar över är jag övertygad om att tidningen kommer fortsätta utvecklas och växa.

Till sist. 

I veckan uppmärksammades Pressfrihetens dag. För andra året i rad kunde vi på GT tillsammans med våra systertidningar Expressen och Kvällsposten uppmärksamma dagen genom en specialupptryckt tidning som vi delade ut på Centralstationerna i Göteborg, Malmö och Stockholm. Dessutom sände Expressen-TV under hela dagen med fokus på pressfrihet världen runt. 

Att ha möjligheten att uttrycka sig, granska, provocera och underhålla är något vi aldrig ska ta för givet. 

Här i Göteborg känns det extra angeläget att belysa frågan eftersom de båda fängslade publicisterna Dawit Isaak och Gui Minhai är hemmahörande här i stan.

Nu tackar jag för mig och citerar en av GT:s egna krönikörer Glenn Hysén: Ha d' gott!