Foto: Privat
 Foto: Privat
Sofia Dahlström

Dags att se verkligheten – utan Instagramfilter

Publicerad

Soliga och glada semesterbilder på Instagram visar bara upp den glättiga sidan av livet. Men låt oss njuta av sommarbubblan några veckor varje år – för när hösten kommer är det dags att logga in i verkligheten och börja bry sig igen.

Tittar igenom mitt Instagramflöde från semestern och bilderna visar upp en solig, glad version av mitt liv. Det enda negativa som verkar ha hänt under sommaren är att katten drog hem en död mus. Härligt. I mitt minne kommer nog sommaren 2017 nog vara precis så där fin som den framstår på alla bilderna.

Och visst har semestern varit riktigt bra men nog är mina bilder precis lika tillrättalagda som en stajlad annons på Hemnet? På samma sätt som mäklarna jobbar när de ska sälja en bostad vill jag självklart visa upp det allra bästa för resten av världen att beskåda. När gäller hemmet är det självklart för att maximera den möjliga vinsten. Våra semesterbilder handlar det väl oftast om att visa bilden av sig själv som en lyckad och lycklig människa. Men precis som när mäklarna använder samma designmöbler, tavlor och plantor oavsett om det är en lägenhet i Mölndal eller en villa i Torslanda blir annonserna rätt tråkiga. På samma sätt visar jag och de flesta med mig upp en bild under sommaren som är helt perfekt. Till och med livets missräkningar kan beskrivas med humor bakom ett förlåtande Intstagramfilter. När solnedgångarna i motljus avlöser varandra slutar man till slut att bry sig utan trycker lite slentrianmässigt på det lilla hjärtat för att åtminstone visa att man finns där i flödet. 

Men varför skulle man egentligen lägga upp bilder som beskriver det trista, bråkiga, tjatiga? Inte har jag lagt upp bilder på tvätthögar, disken eller andra grådaskiga vardagsbesvikelser.

Jag vill inte sprida det negativa och gnälliga till alla mina vänner och bekanta. Det har vi nog med ändå. Runt om oss finns det gott om arga, aggressiva, klagande och sura människor. De finns också där i våra sociala flöden, i mataffären eller i trafiken. 

En del av semestern är lyxen att kunna unna sig lite av livets guldkant – på resa, med familjen och i sociala medier – och ladda upp själens batterier.

Men medan vi är inne i vår solstänkta, tillrättalagda semesterbubbla rullar en bister vardag vidare för väldigt många - både här hemma och i övriga världen. Människor som far illa på grund av vad andra människor gjort mot dom eller genom att livets lotteri bara gav nitlotter. Barn som under det långa sommarlovet är utlämnade till föräldrar som inte mäktar med föräldraskapet, äldre som sitter ensamma i sina lägenheter med alldeles för lite stöd och hjälp. Och medan vi njuter av värmen runt Medelhavet dör människor på flykt i samma hav när de blir utslängda ur båtar av mördande människosmugglare.

Min semester är slut och det är dags för mig att logga in i den delen av verkligheten också.  Det betyder inte att jag inte kommer fortsätta försöka sprida glädje i mina sociala medier. Jag kommer nog lägga upp en och annan vacker bild men när hösten nu närmar sig är det dags för mig och många andra med mig att ta oss ur bubblan och börja bry oss om det som pågår runtomkring oss. Utan att använda några filter.

LÄS MER: Fler krönikör av Sofia Dahlström 

Relaterade ämnen
Sofia Dahlström
Sofia Dahlström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER