Foto: NISSE SCHMIDT/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: NISSE SCHMIDT/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: NISSE SCHMIDT/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANNA SVANBERG / ANNA SVANBERG GT-EXPRESSENFoto: ANNA SVANBERG / ANNA SVANBERG GT-EXPRESSEN
 Foto: ANNA SVANBERG / ANNA SVANBERG GT-EXPRESSEN
Sofia Dahlström

Bussolyckan i Sveg är varje förälders mardröm

Publicerad

Det är varje förälders mardröm. Att vinka iväg sitt barn inför en rolig resa med kompisar eller skola och sedan aldrig mer få smeka den där kinden eller hålla den där handen igen.

Den mardrömmen blev verklighet för ett antal föräldrar i april förra året när en buss full av förväntansfulla ungdomar välte på väg till skidbacken. Tre ungdomar dog och många fler skadades när chauffören förlorade kontrollen över bussen som välte.
Under året som gått har Statens haverikommission undersökt vad som skulle kunna ha orsakat olyckan och vilka åtgärder som kan tas till för att förhindra att något liknande händer igen eller åtminstone mildra de fruktansvärda konsekvenserna. 

I veckan blev rapporten klar.

Statens haverikommission slår fast att det inte var något tekniskt fel på bussen men att det med stor sannolikhet var så att föraren var påverkad av trötthet när olyckan inträffade. Detta beror enligt haverikommissionen på systemfel inom åkeribranschen som hade kunnat åtgärdas med att till exempel ha två förare vid just nattkörning. Haverikommissions rapport är en faktaspäckad och samtidigt hjärtskärande läsning. Som tonårsförälder kommer den sakliga beskrivningen så nära, så nära. 

Förutom det uppenbara att åkerier ska se till att utvilade chaufförer kör våra barn och ungdomar är det ett annat kapitel som fastnar hos mig och som jag går hem och tjatar på mina egna barn om:

 Bältet räddar liv – spänn fast er även när jag inte är med och tjatar!


I rapporten kan jag läsa att bara 28 procent, 16 av de 58 passagerarna, var bältade vid olyckan. De flesta har någon gång under resan spänt fast bältet men knäppt upp det under natten eftersom det var obekvämt att sova med bältet på. En invändning som är lätt att förstå men i kombination med riskerna som finns under nattkörning är naturligtvis ett argument som man måste stå emot. 

 I rapporten konstateras vidare att "av de tre som omkom eller de fem som fick allvarliga, svåra eller kritiska skador var endast en person bältad" och att "bara en av de passagerare som satt bältade blev svårt skadad".
Sedan olyckan förra året har jag själv blivit mycket bättre på att spänna fast mig när jag åker buss på långresa eller på motorväg. Men vanan finns inte i mig och verkligen inte bland mina medpassagerare. 

I rapporten kan man läsa att siffran på bältesanvändningen vid bussolyckan i Sveg stämmer väl överens med undersökningar som bland annat Vägverket och bussbranschen gjort kring just bältesanvändning. De undersökningarna visar att runt 20 till 40 procent använder bälte vid bussresor.

I bilar finns numera en bältespåminnare som piper, blinkar och stör för att verkligen se till att alla spänner fast sig. På bussar är bältespåminnarna chaufförerna själva eller möjligtvis föräldrar via SMS. Min egen son befann sig på långfärdsbuss när haverikommissonens rapport kom, fick en påminnelse av mig både på ditvägen och när det var dags att åka hem. Men som Statens haverikommission slår fast efter bussolyckan i Sveg: "För personbilar finns det numera ett krav på att det ska finnas bältespåminnare på förarplatsen. För bussar finns emellertid inga sådana krav."

Statistiken visar att nästan 100 procent sätter på sig bilbältet numera. Den där påminnelsen räddar liv.

 

 

 

Relaterade ämnen
Sofia Dahlström
Sofia Dahlström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER