Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Sofia Dahlström

Att sprida smittan vore en mardröm

Har jag haft den eller är jag vaccinerad? En eller två doser? När var det? Och hur är det egentligen med barnen? Jag erkänner att jag innan jul inte hade koll på mässlingen. Och jag är nog inte ensam.

GT kunde den 14 december avslöja att ett fall av mässling konstaterats i Göteborg och vi kunde sedan även berätta att Sahlgrenska universitetssjukhuset gått upp i stabsläge den 25 december efter ännu fler insjuknat. Sedan dess har fler smittats, varav en är en sjukvårdsanställd som vistats bland nyfödda, och en intensiv smittspårning pågår för fullt. 

Smittskyddsläkarna säger att läget ändå är under kontroll och att när väl smittspårningen är klar kommer detta mässlingutbrott att ebba ut. Och kanske är det så och kanske är det så att vi måste börja vänja oss vid mässlingutbrott i Sverige igen.

 

LÄS MER: Så spreds mässlingen i Göteborg 

 

Vi som tidigare lite naivt trott att mässlingen var nästan helt utrotad i Sverige befinner oss nu i en ny situation. I takt med att vi reser allt mer till delar av världen där mässlingen fortfarande existerar, får nya invånare som kanske inte har samma vaccinationsskydd och dessutom har grupperingar som är djupt skeptiska till vaccinationer ökar risken för smitta.

I somras kunde vi läsa om en hur en förälder i en grupp på Facebook bjöd in andra föräldrar för att smitta ner sina barn med just mässlingen för ett så kallat mässlingsparty. 

“Vi har mässlingen” och “passa på” skriver en person. Jag hade hört talas om vattkoppspartyn tidigare men inte att människor resonerade likadant kring mässling. 

Att smitta ner sina barn med en livsfarlig sjukdom är inte bara sjukt – det kan vara ett brott också.

 

LÄS MER: Föräldrarna vill smitta sina barn med mässling  

 

Vägen framåt måste vara att höja kunskapsnivån hos oss alla. Vikten av ett vaccinationsprogram måste förankras hos nyblivna föräldrar, inom sjukvården måste personalen vara extremt vaksam på tecken som indikerar mässling och skilja på de som kan bära på mässlingen och andra sjuka personer i till exempel väntrum. 

Men framför allt kanske alla vi andra behöver vakna upp ur vår skyddade bubbla och ta reda på vilket skydd vi och våra nära och kära faktiskt har.

Enligt Vårdguiden ligger det till så här: De som är födda innan 1960 har med största sannolikhet haft mässlingen som då var en utbredd barnsjukdom och de är därmed immuna. De som är födda på 80-talet och framåt har fått två doser vaccin och har skydd. För oss som befinner oss där mittemellan  födda på 1960- och 70-talen och inte minns om vi haft mässlingen eller om vi fått två sprutor så måste vi hitta vår journal eller vaccinera oss igen för säkerhets skull.

Om man är född i Göteborg eller Västra Götaland är det Regionarkivet vi ska vända oss till. De är tydligen nerringda av sådana som mig men man kan mejla sin fråga så svarar de så fort de kan. För er som bodde någon annanstans som barn är det landstinget som gäller.

Eftersom jag inte själv har en aning har jag i dag skickat mejlet så att jag vet mer om mig själv inför framtida utbrott. Att bli smittbärare och utsätta andra för risk vore en mardröm.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!