Foto: TT NYHETSBYRÅN CDCFoto: TT NYHETSBYRÅN CDC
 Foto: TT NYHETSBYRÅN CDC
Mässling-smitta. Foto: ColourboxMässling-smitta. Foto: Colourbox
Mässling-smitta. Foto: Colourbox
Sofia Dahlström

Att smitta sitt barn med en livsfarlig sjukdom är sjukt

Publicerad

"Vi har mässlingen" och "Passa på" skriver en person på Facebook och hänvisar till en förälder i Västra Götaland. Att smitta ner sina barn med en livsfarlig sjukdom är inte bara sjukt – det kan vara brott också.

Jag har hört talas om vattkoppspartyn tidigare men inte att människor resonerade likadant kring mässlingen. Mässlingen som är extremt smittsam och som vi i Sverige nästan helt och hållet blivit av med tack vare ett omfattande vaccinationsprogram. 

Men sedan en tid tillbaka så läser jag helt plötsligt om konstaterade fall av mässling i Stockholmsområdet och för bara någon vecka sedan gick Västra Götalandsregionen ut och varnade för att man hittat fall av mässling även i Västsverige. En kvinna ska ha smittat ner både vuxna och barn medan hon satt i ett väntrum. Att mässlingen har visat sitt fula tryne här i Sverige är kanske inte så förvånande trots att vi varit förskonade under många år. Sedan en tid tillbaka pågår ett utbrott i Europa där det enligt Folkhälsomyndigheten konstaterats nästan 4000 fall av mässling. Det är småbarn som är bland de flest drabbade. Oftast ovaccinerade spädbarn.

I veckan kunde vi så läsa om en hur en västsvensk förälder på Facebook bjöd in andra föräldrar för att smitta ner sina barn med just mässlingen. Ett erbjudande som verkar ha tagits emot med glädje av andra föräldrar. Vi talar alltså om en sjukdom som tar närmare 300 liv varje dag runt om i världen. 

Läs mer: Föräldrarna vill smitta sina barn med mässling 

Enligt Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare vid Västra Götalandsregionen, är beteendet direkt olämpligt ur ett rent smittskyddshänseende eftersom mässlingen är livsfarlig för flera grupper i vårt samhälle, främst spädbarn och personer med nedsatt immunförsvar som av olika anledningar inte är immuna mot sjukdomen. Man utsätter alltså inte bara sin egen familj för smittan utan alla andra som kommer i ens närhet. Därför är inte mässlingsinbjudan bara den enskilda familjens angelägenhet. En enda familjs beslut om att det nog skulle vara positivt att få mässlingen avklarad innebär en stor risk för att smittan sprids vidare i samhället. Eftersom smittan är luftburen och smittorisken finns kvar länge så kan ett besök i matbutiken, en spårvagnsresa eller en skolavslutning innebära att alla i ens omgivning som inte är vaccinerade får mässlingen. 

Mårten Schultz som är professor i civilrätt skrev häromdagen i Svenska Dagbladet att det till och med skulle kunna vara brottsligt att uppsåtligen smitta ner sitt eget barn med den här typen av sjukdom. Hans resonemang utgår från begreppet misshandel inom straffrätten: ”Den som tillfogar en annan person kroppsskada, sjukdom eller smärta [...]” Så inledes misshandelsparagrafen. Att smitta någon med en sjukdom faller inom brottets kärnområde.” Kring uppsåtet skriver Mårten Schultz:” Om uppgifterna stämmer finns det inget tvivel om uppsåtet i mässlingsfallet. Så nog kan det vara brottsligt att smitta barn med mässlingen.”

I Sverige har vi alltså under många, många år varit förskonade från mässlingutbrott på grund av ett vaccinationsprogram och sunt förnuft hos befolkningen.

Så om du leker med tanken att gå "mässlingsparty" eller bara fika hemma hos en smittad familj. Tänk då en extra gång. Beteendet kan inte bara vara brottsligt, utan är både själviskt och idiotiskt.

Relaterade ämnen
Sofia Dahlström
Sofia Dahlström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER