Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Sofia Dahlström

Alla barn borde ha en bostad att kalla hem i jul

Ljusen är tända, den sjungande granen är tillbaka och ljusspelet på Götaplatsen har ett underbart tema baserat på de populära barnbokskaraktärerna Pettsson och Findus. Julen är barnens högtid för mig.

Jag vill gå in i julvärlden med barnens tindrande ögon. Därför gör det mig ont att samma vecka som hela stan tänds upp med glittrande dekorationer läser jag att runt 1 600 barn i Göteborg saknar en fast bostad. Vilken sorts jul får de barnen?

Julstaden är invigd och vi går in i en tid av traditionsenliga firanden och ritualer som fyller tiden och stressar oss ända fram till julafton. Mycket är sig likt år in och år ut. Kanske innebär klimatdebatten att vi handlar lite färre julklappar eller satsar på återvunna material. Men antagligen inte. Vi kommer som alla andra år pusta över hur många paket det blev -  igen.
Så ser det ut för de allra flesta av oss. Tyvärr är det fortfarande många familjer vars liv just nu inte präglas av julljus, luciafirandets vara eller inte vara eller huruvida man ska satsa på en tröja av återvunnet material till svärfar.

Deras fokus är att hitta någonstans att bo. En plats på jorden som kan räknas som sin egna, ett tak över huvudet. Trygghet. En plats att kalla hemma.

Göteborg Stad har sedan 2015 arbetat med en ambitiös handlingsplan mot hemlöshet med målet att halvera antalet hemlösa vid årsskiftet 2018.

I veckan redovisades resultatet på en konferens i Angered och det var rätt så nedslående resultat. Ungefär 5 000 människor är hemlösa i Göteborg i dag och det som ger mig en klump i magen är att av dom är cirka 1 600 barn. Kartläggningen som är från i somras visar av det totala antalet hemlösa hushåll är ungefär en femtedel barnfamiljer. Hemlösheten ligger dessutom i princip kvar på samma nivå som när man drog i gång arbetet 2015. 

En förklaring till de alarmerande och sorgliga siffrorna är den stora befolkningsökningen, där flyktingkrisen under 2015 spelat en stor roll. En annan förklaring är att vi helt enkelt har för få bostäder i den här stan och för höga trösklar för att komma in på marknaden. För det är det som i rapporten benämns som akut hemlöshet där siffrorna pekar helt åt helt fel håll och ökar. Akut hemlöshet handlar i stor utsträckning om människor som har svårt att komma in på bostadsmarknaden snarare än att de har sociala problem som missbruk med mera. Och den stora delen av ökningen handlar om barnfamiljer. Det är en grupp som varken har kontaktnätet, ekonomin eller den kötid på Boplats Göteborg som behövs för att hitta ett varaktigt hem. Många i den här gruppen är födda utomlands, cirka 60 procent, och bland barnfamiljerna i akut hemlöshet är nästan alla föräldrar födda utomlands.

Jag tänker på den ångest dessa föräldrar lever med dygnets alla timmar, året runt. Ovissheten och stressen över att inte kunna erbjuda de sina den trygghet barn behöver måste vara nednötande. Tanken är att klubba en ny handlingsplan mot hemlöshet som ska träda i kraft i slutet av nästa år. Det är bra att staden satsar långsiktigt men för många är problemen mycket mer akuta. En säng, tak över huvudet och möjligheten att laga sin egen mat.

Nästa vecka ska det snöa. Ett vinterparadis lagom till andra advent för de allra flesta. För andra ångest över var de ska ta vägen på kvällen.