Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Mathilda Kronér

Kronér: Tänk - din kropp är din kompis

Din kropp är din allra bästa kompis. Jag vet att det låter lite konstigt, men tänk efter. Din kropp är där för dig hur elak du än är mot den, hur mycket press du än sätter och hur lite du än lyssnar på vad den behöver för att må bra. Du kan ställa dig framför spegeln varje morgon och förklara klart och tydligt hur fruktansvärt ful du tycker att den är, klämma och dra i allt du tycker är aningen stort eller fel, men den följer ändå med dig till jobbet.

Den kan ha ett problem som du både vägrar att lyssna på och att lösa, men ändå är den där och håller dig uppe när du själv bara vill falla ihop. Din kropp gör alla dessa fina saker, och finns där för dig villkorslöst i alla lägen; så varför kan inte du själv ta dig i kragen och ge tillbaka lite? Det är få av oss som behandlar våra kroppar som de borde bli behandlade. Vi är nedlåtande, elaka, och föraktande. Och när vi inte är det så sover vi för lite, jobbar för långa timmar, äter dålig mat, stressar så mycket att vi bryter ihop, tvingar ner alldeles för vanliga gifter och droger och ignorerar alla skrik om att vi ska sakta ner för att kroppen ska hinna med.

 

Det är som att vi är sju år och samvetslöst springer iväg från den lite runda och klumpiga kompisen, som inte hinner med i tempot, för att vi ska hinna först till sandlådan. Sedan förväntar vi oss att den tidigare nämnda vännen ska finnas där och trösta när vi i all hast snubblat och skrapat upp knät på en sten som låg dold bland all sand.

 

Vi måste börja behandla våra kroppar med den respekt de förtjänar, istället för att utsätta dem för både psykisk och fysisk ignorans och terror. Detta är anledningen till att jag tycker att vi istället för att endast se vår kropp som vår kropp, borde se den som vår bästa kompis. Du skulle aldrig behandla din bästa kompis på samma sätt som du behandlar din kropp. Om du älskar någon såpass mycket att du säger att personen är din allra bästa vän, skulle du då hela tiden uppmärksamma vad som var fel hos personen? Skulle du säga ”Okej du är rätt så bra ibland. Men din mage är så sladdrig, din näsa är gigantisk, dina lår för tjocka och egentligen är du bara allmänt vedervärdig och äcklig” till personen som gjorde allt för dig, människan som finns där i alla lägen? Nej, precis. Så varför säger du det då till din kropp, som faktiskt också gör alla dessa sakerna?

 

Din kropp, som stöttar dig i alla lägen hela livet ut. Din kropp som, obesvarat eller ej, älskar dig vad du än gör. Vad vi alla borde göra, istället för att lägga taskiga kommentarer om det enda som garanterat kommer att följa oss livet ut, är att visa tacksamhet. Klappa på din kropp och säg åt den vad fin den är, ge den några extra timmars sömn som belöning och låt den sitta ner en stund och njuta av en kopp varm choklad i solen. Var din kropps bästa kompis och ta hand om den på samma sätt som den tar hand om dig.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!