Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Män äger dubbelt så mycket av Sverige som kvinnor

Män äger majoriteten av Sverige enligt tankesmedjan Ownershift. Detta skriver Julia Mjörnstedt Karlsten om i dag.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG
Julia Mjörnstedt Karlsten är krönikör i GT.
Foto: GT

Män äger dubbelt så mycket av Sverige som kvinnor.

Det här är ingen finurligt formulerad rubrik med syfte att få er att läsa vidare. Inte heller ett åsiktsstarkt debattinlägg från min sida. Nej, det här är information, fakta, data. 

Män äger dubbelt så mycket av Sverige som kvinnor. Så är det. 

Jag själv blev medveten om det bara häromdagen när en vän till mig skickade en rapport som tankesmedjan Ownershift tagit fram och sen dess har jag inte kunnat släppa det. 

Med att ”äga Sverige” menas att äga bland annat bilar, bostäder, mark och aktier. Och siffrorna är verkligen skrämmande. Till exempel ägs bara 34% av alla Sveriges privatägda bilar av kvinnor, bara 4% av Sveriges aktievärde ägs av kvinnliga privatägare och av Sveriges totala fastigheter ägs endast 13,8% av kvinnor. För visst hade jag koll på, och är högst delaktig i, andra kamper som förs för att Sverige ska bli mer jämställt och jämlikt. Kampen för lika lön, kampen för fler kvinnor på ledande positioner, #metoo-rörelsen och allt som kom med den etcetera. 

Men just frågan om vem som äger Sverige, den har jag varken lagt märke till eller själv varit engagerad i. Kanske för att jag i min naivitet trott att detta inte var ett problem? Att ägande inte hade med jämställdhet att göra? 

Men det är ju fel. För att äga ger makt. Makt att kunna få vara med och fatta stora beslut och möjlighet att kunna styra över och planera sitt liv. Makt att kunna vara med och bestämma hur landets resurser ska fördelas. Att äga kapital ger frihet att kunna skilja sig om man vill, flytta om man vill och kanske möjligheten att köpa en bostad. Och med ägandet av en bostad kommer ju inte bara fördelen i att man faktiskt har någonstans att bo utan kan ju också till exempel fungera som en garant för lån man vill ta till en affärsidé? 

Och om allt detta bara kan göras av männen, om alla dessa möjligheter och all denna frihet endast är männens, är vi extremt långt ifrån ett jämlikt samhälle.