Karl-Johan Karlsson

Karlsson: Debatt om att tjejer svälter sig

I veckan har jag fått mejl från föräldrar som är oroliga för att deras  tonårsflickor inte äter, att de bantar, trots att de bara är 13-14 år  och inte ett gram överviktiga.

Ett brev handlade om en sjuårig flicka som sagt till sin kompis mamma: "Vad smal du är. Vilken diet går du på?". En sjuåring!

Dessa bekymrade mammor mejlade mig för att jag skrivit en krönika där jag ställde frågan varför unga tjejer strävar efter ett "super skinny"-ideal. Texten skapade en störtflod av reaktioner i en lång rad tidningar och i sociala medier.

Det är därför en självklarhet att jag nu utvecklar, förtydligar och försvarar vad jag skrivit.

Jag har tolkningsföreträde till min egen text, ingen annan vet vad jag menar med mina ord, och jag tycker det är trist att delar av krönikan har missuppfattats.

Många tolkar mig som att jag vill ersätta det supersmala ideal som råder med ett annat, mer kurvigt ideal. På det sättet talar jag om för unga tjejer hur de ska se ut, menar man, vilket jag ska ge fan i.

Jag skriver dock ingenstans att jag vill ha ett kurvigt ideal. Jag konstaterar att killar verkar föredra kurviga tjejer framför de supersmala modellerna på catwalken som många unga kvinnor vill se ut som.

Så varför är det relevant? Tjejerna ska väl inte anpassa sitt utseende för att behaga männen?

Verkligen inte. Men den som förnekar att tjejer åtminstone delvis gör just det, anpassar sitt utseende efter killar, lever i ett annat universum.


Därför tyckte jag det var intressant att tjejernas och killarnas ideal ligger så långt ifrån varandra. "Vem bantar de för?", skrev jag. Uppenbarligen inte för oss män. Och tur är väl det. Det finns alltså andra, starkare drivkrafter, än att göra sig attraktiv för män. I krönikan driver jag tesen att idealet i modeindustrin och dess tillhörande tidningar verkar vara ledstjärnan, snarare än manliga lustar.

Och nej, jag skyller inte hela problemet med unga tjejers smalhets på modeindustrin och de glossiga magasinen. Det finns en lång rad förklaringar, mycket djupare och mer komplicerade än vad som får plats i en krönika, men man måste ju kunna peka på en bov i dramat utan att idiotförklaras för att man inte skriver en doktorsavhandling om maktstrukturer och könsförtryck.

Så: Jag vill inte ersätta ett ideal med något annat. Jag vill inte ha något ideal alls.

Men: Faktum kvarstår. Det är inte sunt att unga tjejer pressas att banta för att se ut som modellerna på catwalken. 


Vi pratar om en bransch som har en Wikipedia-sida som heter "Lista på modeller som dog under sin karriär på 2000-talet". 50 unga tjejer har dött under 13 år.

Detta är en industri där modellerna äter bomull som de doppat i juice, för att bli mätta utan att gå upp i vikt, en värld där Karl Lagerfeld rasar mot H&M för att de sytt upp hans kollektion även i större storlekar.

I dag läste jag om en modell som kallats "fet kossa" av sin agent och tvingats banta - trots att hon var 1,78 lång och vägde 52 kilo.

Denna kultur, detta ideal, hyllas på sida upp och sida ner i en lång rad tidningar som tusentals unga kvinnor inspireras av. Dessa tjejer vill vara en del av den här kulturen, uppnå det här idealet. För att komma dit hetsbantar de och svälter sig själva.

Detta är sjukt. Det står jag för, oavsett vad folk tror sig kunna läsa mellan raderna.

Jag tycker att fler män borde fördöma det här. Det är det jag menar med att vi borde "kliva upp på catwalken" och "lufta våra åsikter" - inte att vi ska tala om för kvinnor att de ska se ut på det ena eller andra sättet.


Efter reaktionerna på min text lär väl det förbli en önskedröm. Så här reagerar nämligen vissa när de läst en krönika de inte gillar:

"KÄFTEN!", "Snälla lilla man", "DAGENS RIKSIDIOT", ”var bara tyst”, ”Så jävla äckligt”, ”du FATTAR NOLL”, "bra jobbat du vita jävla MAN!!”, "kamma till dig pojk, du ser ut som en barnrumpa!" och "Ditt jävla stolpskott, håll käften. Du är så himla fel".

Och så finns det de som går ännu längre: ”Men för HELVETE skjut dig själv", ”Ta bort dig!” och ”Kan vi kanske avrätta den här mannen eller?”.


Näthat, som brukar beskrivas som ett manligt fenomen som riktas mot kvinnor, kan tydligen även komma från kvinnor, uttalade feminister dessutom, och riktas mot män. Hatet är könlöst. Nu vet vi det.

Men visst, krönikan borde ha varit tydligare, med tanke på hur känsligt ämnet är. Texten går att tolka som att tjejer ska vara kurviga - för att män gillar det. Och det är beklagligt om någon har fått intrycket av att jag anser att män ska förklara för kvinnor hur de ska se ut eller att jag skuldbelägger unga tjejer. Det gör jag inte.

Kan vi nu föra en debatt om problemet jag försökte ta upp, att tjejer svälter sig för att uppnå ett osunt ideal?