Foto: Stefan Mattsson
 Foto: Stefan Mattsson
Karl-Johan Karlsson

Kommer sluta dricksa

Publicerad

En stor del av min lön går till restaurangbesök.

Även om jag numera försöker vara lite mer försiktig med mina utgifter, så lägger jag ändå några tusenlappar varje månad på att gå ut och äta med Fröken E och mina vänner.

Den senaste tiden har jag noterat en trend inom svensk restaurangnäring som stör mig allt mer.

Det var inte länge sedan man begärde notan, fick den till bordet och lade sitt kort på en silverbricka eller i en liten läderpärm.

Servitören hämtade sedan notan och kortet, gick i väg till sin kassa och kom tillbaka med alla papper. Sedan skrev man i lugn och ro under, medan kyparen fortsatte serva andra gäster. Man kunde ostört sörpla i sig sitt kaffe och sedan lämna restaurangen.

 

Hade maten smakat gott och servicen varit till belåtenhet kunde man också skriva till lite dricks på en av raderna och summera alltihop längst ned eller helt enkelt lägga lite kontanter i pärmen. Först då kom personalen tillbaka, tackade för besöket, fångade upp den påskrivna notan och började förbereda bordet för nästa gäster.

Så fungerar det inte längre. Det nya temat på svenska restauranger stavas hets. Gästerna tillåts inte längre betala sin middag utan en stressad servitör över axeln. Nä, nu får man inte ens sitta kvar vid bordet. Det har blivit väldigt vanligt att restaurangen vill att man går bort till baren eller en kassa vid utgången, där man gör upp sin nota medan servitören står och fingrar på en kassaapparat med pekskärm. Vill var och en betala för sig får man ställa sig i en liten kö, som om man vore på Ica eller Statoil, och försöka minnas exakt vad man ätit och druckit.

 

Man kan tycka att kyparen som tog emot beställningen ska ha koll på det, men enligt restaurangernas nya gör det själv-filosofi ligger det ansvaret på gästen. Sedan skriver man inte på någonting, utan trycker i stället in koden på en kortmaskin på disken.

Och tvingas man inte upp ur stolen för att betala vid kassan så kommer de i stället bort med kortmaskinen till bordet, där korten matas in ett efter ett för att betalningen ska ske så snabbt som möjligt. Känslan som förmedlas är inte att gästerna gärna får sitta kvar en stund och avsluta sitt kaffe, utan snarare "betala och stick", så att restaurangen kan fylla på med väntande gäster.

Jag kan förstås acceptera att detta sker på en pizzeria eller en enkel sportbar, men det här tillvägagångssättet har spridit sig till alla typer av restauranger. Det senaste året har jag varit på flera krogar som gör anspråk på att vara lite finare, där man likt förbannat fått ställa sig på led vid kassan eller skickat runt en kortmaskin vid bordet.

Kortmaskinen leder mig in på nästa ohyfs, kanske ännu mer irriterade än det jag klagar på ovan. Den där lilla raden på notan där man fyller i ett frivilligt påslag verkar inte ha varit tillräckligt effektiv, för i samma stund som gästen fick makten över kortmaskinen försvann också all ödmjukhet kring drickshanteringen.

 

Likt en påstridig inkastare i en sydeuropeisk turistort hetsas numera väldigt ofta gästen att ge dricks, vilket sker genom att servitören inte fyller i totalbeloppet, utan med en illa dold uppmaning om dricks ber gästen att själv skriva in vad han eller hon vill betala för kalaset.

Jag har flera gånger känt att jag inte vill ge dricks, men ändå gjort det för att inte verka snål. Det blir liksom lite svårare att bara betala vad det kostar om en stressad kypare står och hänger över bordet medan man blixtsnabbt ska ta beslut om hur mycket dricks man vill lämna - eller om man överhuvudtaget vill dricksa.

Även detta upplever jag allt oftare, både på sunkhak och stjärnkrogar.

Från och med nu kommer jag sluta dricksa om jag inte får ta det beslutet i lugn och ro. Och om inte notan kommer till bordet blir det inte heller något påslag.

Det känns lika onaturligt som att betala lite extra för mjölken och falukorven i kassan på snabbköpet.

--------

Kommentar från Karl-Johan Karlsson om reaktionerna på krönikan:

Många som jobbar i branschen har hört av sig och påpekat att de nya rutinerna som behandlas i krönikan inte är deras fel, utan en följd av lagändringar och krav från kortföretagen.

Kritiken i krönikan mot de nya rutinerna kvarstår. Oavsett vems fel det är upplever jag de nya rutinerna som irriterande. Men, och det är ett stort men, jag har förstått att de flesta krögare och servitörer är lika missnöjda med detta som jag är. Så detta är inte restaurangernas fel, varken personalens eller ägarnas, vilket jag förstås borde ha varit tydligare med i krönikan. Och jag kommer fortsätta dricksa, eftersom utebliven dricks med andra ord inte skulle lösa någonting.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER