Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Karl-Johan Karlsson

"Jag festar hellre med bögarna i helvetet"

Lyssna på Intervju med pastor Hans Marklund på Korskyrkan

Ladda ner avsnitt

Sverige har fått en arbetsmarknadsminister med ett förflutet i Livets ord. Elisabeth Svantesson är dessutom fortfarande engagerad i församlingen Kristet Center. Det är en kusin till Livets ord. Samma grej, fast i Örebro i stället för i Uppsala.

Det har vi journalister förstås uppmärksammat. Att granska makthavarnas engagemang och lojaliteter är en central del av vårt uppdrag. Men alla har inte gillat att vi har lyft på det locket.

Förra veckan fick jag mejl från en lång rad personer som är fly förbannade. Vi ska inte smutskasta dessa fina människor, utan måste ha förståelse och respekt för denna minoritet, har jag fått veta.

Vilka är då dessa fina människor? Jag har varit på ett möte i Guds Eld i Alingsås för många år sedan, en församling i trosrörelsen, den frikyrkliga gren som både Livets ord och Kristet Center tillhör.

Den dagen var en predikant från Livets ord på besök. Varje poäng han gjorde åtföljdes av högljudda bifall från publiken. Till slut gick åhörarna in i någon sorts trans, talade i tungor och skrek som stuckna grisar samtidigt som de viftade med händerna i luften. Det var som en popkonsert med Justin Bieber, fast med vuxna människor i kostym i publiken i stället för fjortisar med piercing i naveln.

 

Sedan var det dags för lite medicinsk quick fix. Predikanten helade folk på löpande band. De utvalda föll ner på golvet, medan killen från Livets ord förkunnade att deras sjukdomar var ett minne blott. Njursvikt? Inga problem. Skelettcancer? Fixar vi. Parkinsons? Det ordnar sig med lite bön.

Den här typen av församlingar är väldigt vanliga i Västsverige. Faktum är att Västra Götalandsregionen är länet med flest frikyrkoförsamlingar i hela Sverige.

Guds Eld, som i dag heter Korskyrkan, finns kvar i Alingsås. Jag ringde dit i torsdags för att höra hur de ser på saker och ting. Det var lättare att hitta församlingens bankgiro än pastorns telefonnummer, men till slut fick jag tag på pastor Hans Marklund.

Vi kom snart in på homosexuella. Pastor Marklund förklarade att de inte är välkomna i Korskyrkan. Och skulle han upptäcka att en medlem är homosexuell, då hade han tagit ett samtal med vederbörande för att "hitta en lösning". Hans Marklund tror nämligen att det går att bota homosexualitet.

På frågan om bögar kommer till helvetet duckade han först och menade att det inte är han som avgör det. Det stod dock snart klart att man måste ge hela sitt liv till Jesus för att komma till himlen och det kan man inte göra som homosexuell. Slutsats: bögarna kommer brinna.

 

Jag ställer frågan igen: vilka är dessa fina människor som känner sig orättvist angripna när medierna uppmärksammar Elisabeth Svantessons frikyrkliga engagemang?

Det är människor som förlöjligar svårt sjuka personer med falska löften om mirakel.

Det är människor som anser att homosexuella kommer få betala dyrt till Satan för sina smutsiga synder.

Det är människor som vill förvägra kvinnor rätten att bestämma över sin egen kropp, rätten att göra abort.

 

Sedan kräver de min respekt och kallar mig trångsynt och intolerant om de inte får den. De borde vända bort blicken från Ulf Ekman för en sekund och titta sig i spegeln i stället.

Dessa församlingar skryter om hur varma och välkomnande de är, men de vackra orden gäller inte alla. Var som oss eller brinn för evigt tillsammans med de andra, är det ultimatum som gömmer sig bakom deras stelnade leenden.

För egen del väljer jag det sistnämnda. Om det är den typen av människor som kommer till himlen, då festar jag hellre loss med bögarna i helvetet.