Karl-Johan Karlsson

"Jag festar hellre med bögarna i helvetet"

Publicerad
Intervju med pastor Hans Marklund på Korskyrkan

Sverige har fått en arbetsmarknadsminister med ett förflutet i Livets ord. Elisabeth Svantesson är dessutom fortfarande engagerad i församlingen Kristet Center. Det är en kusin till Livets ord. Samma grej, fast i Örebro i stället för i Uppsala.

Det har vi journalister förstås uppmärksammat. Att granska makthavarnas engagemang och lojaliteter är en central del av vårt uppdrag. Men alla har inte gillat att vi har lyft på det locket.

Förra veckan fick jag mejl från en lång rad personer som är fly förbannade. Vi ska inte smutskasta dessa fina människor, utan måste ha förståelse och respekt för denna minoritet, har jag fått veta.

Vilka är då dessa fina människor? Jag har varit på ett möte i Guds Eld i Alingsås för många år sedan, en församling i trosrörelsen, den frikyrkliga gren som både Livets ord och Kristet Center tillhör.

Den dagen var en predikant från Livets ord på besök. Varje poäng han gjorde åtföljdes av högljudda bifall från publiken. Till slut gick åhörarna in i någon sorts trans, talade i tungor och skrek som stuckna grisar samtidigt som de viftade med händerna i luften. Det var som en popkonsert med Justin Bieber, fast med vuxna människor i kostym i publiken i stället för fjortisar med piercing i naveln.

 

Sedan var det dags för lite medicinsk quick fix. Predikanten helade folk på löpande band. De utvalda föll ner på golvet, medan killen från Livets ord förkunnade att deras sjukdomar var ett minne blott. Njursvikt? Inga problem. Skelettcancer? Fixar vi. Parkinsons? Det ordnar sig med lite bön.

Den här typen av församlingar är väldigt vanliga i Västsverige. Faktum är att Västra Götalandsregionen är länet med flest frikyrkoförsamlingar i hela Sverige.

Guds Eld, som i dag heter Korskyrkan, finns kvar i Alingsås. Jag ringde dit i torsdags för att höra hur de ser på saker och ting. Det var lättare att hitta församlingens bankgiro än pastorns telefonnummer, men till slut fick jag tag på pastor Hans Marklund.

Vi kom snart in på homosexuella. Pastor Marklund förklarade att de inte är välkomna i Korskyrkan. Och skulle han upptäcka att en medlem är homosexuell, då hade han tagit ett samtal med vederbörande för att "hitta en lösning". Hans Marklund tror nämligen att det går att bota homosexualitet.

På frågan om bögar kommer till helvetet duckade han först och menade att det inte är han som avgör det. Det stod dock snart klart att man måste ge hela sitt liv till Jesus för att komma till himlen och det kan man inte göra som homosexuell. Slutsats: bögarna kommer brinna.

 

Jag ställer frågan igen: vilka är dessa fina människor som känner sig orättvist angripna när medierna uppmärksammar Elisabeth Svantessons frikyrkliga engagemang?

Det är människor som förlöjligar svårt sjuka personer med falska löften om mirakel.

Det är människor som anser att homosexuella kommer få betala dyrt till Satan för sina smutsiga synder.

Det är människor som vill förvägra kvinnor rätten att bestämma över sin egen kropp, rätten att göra abort.

 

Sedan kräver de min respekt och kallar mig trångsynt och intolerant om de inte får den. De borde vända bort blicken från Ulf Ekman för en sekund och titta sig i spegeln i stället.

Dessa församlingar skryter om hur varma och välkomnande de är, men de vackra orden gäller inte alla. Var som oss eller brinn för evigt tillsammans med de andra, är det ultimatum som gömmer sig bakom deras stelnade leenden.

För egen del väljer jag det sistnämnda. Om det är den typen av människor som kommer till himlen, då festar jag hellre loss med bögarna i helvetet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER