Kai Martin

Bandy är grejen för sportfånar

Publicerad

VÄNERSBORG. Gillar du fart, fläkt, tacklingar och mycket mål?

Gillar du en sport på is där spelet böljar fram och tillbaka?

Gillar du lirare som möter tuffingar?

Gillar du bländande målvaktspel?

Glöm hockey - gå på bandy.

Frölunda mot Färjestad. Ett intensivt västsvenskt derby, som inte bara lockar storpublik utan också bjuder på sköna drabbningar. Det handlar om hockey i sin prydno, där det sjunger om tacklingar i sargen och där skotten ekar i hela Scandinavium.

Men matchen i tisdags - 1-2 efter förlängning - var en statisk uppvisning utan spänning, utan intensitet, utan tacklingar eller skönspel.

Det var tyvärr ingen engångshändelse. Spelet i Scandinavium är bristfälligt och med taskig hockey kommer ingen storpublik. Det är enkel matematik.

I Vänersborg kan man den ekvationen också.

IFK Vänersborg har en finfin arena, som efter initiala problem nu fungerar väl.

Men publikt lyckas inte laget. Inte alltid heller spelmässigt.

Det är synd, förstås, både om IFK Vänersborg och dess publik, där den ihärdiga och ståndaktiga supporterskaran Älgarna är värda allt beröm.

Men... bandy är grejen. Det är en sport som kommer till sin rätt i inomhus­hallarna, som nu blir fler och fler i Sverige.

Det är med bandyn som sportfånar bjuds på underhållning.

Det är en omvittnat fartfylld sport. Det är tuffa drabbningar. Ja, det bjuds på fler tacklingar och närkampsspel än vad jag minnas att hockeyn visar upp nu.

Det är ett spel för lirare, men också för försvarsspelare. Och gillar man att se mål, så gå på bandy. Det är där det händer.

IFK Vänersborg borde ha bjudit upp bättre mot SM-vinnarna Sandviken, som faktiskt inte visat upp sig från sin starkaste sida den här säsongen.

Men på grund av en överdriven försiktighet i uppspelen präglades lagets anfall av missar, tappade bollar och brist på fantasi i anfallen.

Jag vet, det låter som om jag motsäger mig själv. Men trots IFK Vänersborgs respekt för motståndet blir det ändå underhållning väl värd att se - det borde vänersborgarna uppskatta bättre (bara halvfullt, 1428, mot SM-vinnarna).

Det rasslar iväg till trygga 4-0 för Sandviken med drygt tio minuter spelade av andra halvlek.

Klappat och klart i de flesta sporter. Men så gör IFK Vänersborg, två mål på två minuter och det är nerv igen.

That's bandy, folks. Och visserligen tappar laget sitt försvarspel i försöket att komma ifatt. Men det tar inte död på underhållningsvärdet.

Det gör inte heller målvaktsspelet. Hemmalagets Gabriel Bridholm och motståndaren i andra målet, Joel Othén, är rasande skickliga i att greppa eller rädda bollarna. Och de får båda visa sig på styva linan.

Så vill man se på sport som är fart och fläkt, fram och tillbaka, ett pärlband av händelser och ett, oftast, öppet spel. Tja, då finns det bara ett alternativ: bandy.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag