Foto: / OKÄND
 Foto: / OKÄND
Julia Mjörnstedt Karlsten

Som gravid vill alla prata om min kropp

Publicerad

"Ska du verkligen äta mer, du som är så rund om magen".

Jag stod i kön på lunchstället i närheten av mitt jobb när kommentaren kom emot mig.

Jag kollade upp på mannen som avfyrat kommentaren, en kostymnisse i 60-årsåldern som stod och flinade mot mig.

De andra i kön vred besvärat på sig.

Mest besvärad blev kanske mannens kvinnliga sällskap som snabbt svarade "Men, Hasse... ser du inte att hon är gravid?".

Det stämmer, jag är gravid. I vecka 26 rättare sagt. Det är mitt andra barn och eftersom jag i vecka 26 den här graviditeten ser ut som vecka 41 i den förra så går det liksom inte att missa.

Jag är väldigt mycket mage just nu.

Eller ja, väldigt mycket allting faktiskt.

För jag är inte en sådan där person som man läser om eller som man hör om som "bara fick en liten mage" eller "fick ett fantastiskt glow, fantastiskt hår, fantastisk hy och som det bara LYSER om".

Nej, jag skulle hellre vilja kalla det flodhäststadiet.

Men det är okej, jag är helt okej med att min kropp förändras på detta vis.

Herregud, jag vet ju varför!

Min kropp håller ju just nu på att producera och föda fram vad som verkar vara ännu ett friskt barn.

 

Jag är helt okej med hur jag ser ut och med min vikt, dock verkar det finnas många andra som känner ett behov av att kommentera detta.

Hasse skrattade till, kollade på sitt sällskap och sa "det SER JAG VÄL, men det är ju så KUL att driva med unga tjejer om deras utseende."

Hasse är en av dem. Jag tänker inte ens bry mig om att ändra ditt namn Hasse, för jag hoppas att du läser detta. Och om du gör det vill jag att du ska förstå följande:

Som tjej lär man sig tidigt att ens kropp är allmän egendom, något som andra människor har fritt fram att kommentera, diskutera och recensera.

Jag är van att bli bedömd. Van vid att gympalärare, kompisars föräldrar, släktingar, fritidspedagoger, främmande män på stan anser sig ha rätten att prata om min kropp, berätta vad de tycker om min kropp.

 

Men aldrig kunde jag ana vilken nivå detta skulle uppnå när jag blev gravid.

Nu ska det inte bara pratas om min kropp utan nu känner även vilt främmande människor att de har rätt att lägga sina händer på min mage samtidigt som de utbrister saker som "Oj, vilken stor mage du har", "Är du säker på att det bara är en bebis där inne?" och "Vadå i vecka 26, du ser ju att som om du ska föda vilken sekund som helst!".

Jag har tagit emot många ord om min kropp, Hasse. Ord som, precis som dina, kanske bara var menade på skämt för det "är ju så kul att driva med unga tjejer om deras utseende".

Men det är inte kul. Inte kul och inte okej.

För många unga tjejer (och äldre kvinnor och män också för den delen) startar dessa ord hemska tankar och ibland skadliga handlingar. Och tro mig Hasse, du vill inte vara ansvarig för eller ens en del av att ha skapat dessa.

Nu träffade dina ord mig.

De träffade mig, som har en kropp som trots cancer, motgångar och skit lyckats bli gravid. Två gånger.

Det borde vara nog för att jag, och kanske du Hasse, bara ska ge den kärlek och beröm.

Julia Mjörnstedt Karlsten

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER