Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Julia Mjörnstedt Karlsten

Pappor: Ta ert ansvar under solsemestern

Min vän var nyss hemkommen från en solsemester i Grekland när jag sprang på henne och hennes vän på stan förra veckan. Men i stället för att berätta om hur härligt de haft det och hur utvilad hon var skakade hon bara på huvudet när jag frågade hur semestern varit.

Det kan knappast kallas semester när man jobbar dygnet runt som projektledare och assistent till två barn och en man”, sa hon och suckade. Hon berättade om hur hon, trots att de varit två vuxna på resan, varit den som fixat allt – matat, planerat och genomfört. 

Men mest uppgiven blev jag nog när jag kollade mig omkring och såg att det var precis likadant i alla andra familjer. Buffématsalen kryllade av mammor som stressat sprang fram och tillbaka mellan barnen och maten medan papporna lugnt satt och käkade.” 

Jag och hennes andra vän nickade instämmande, vi hade sett samma syn många gånger. Och det är ingen munter syn.

Kanske är det så att det aldrig blir så uppenbart som under semestern hur ojämställd en relation verkligen är. När båda är lediga, har lika mycket tid och möjlighet blir det som tydligast vem som drar det tyngsta lasset. Och överallt ser vi dem: Mammorna som dukar, matar och plockar undan. Mammorna som springer efter barnen med solkräm, solhattar och badskor.

Och papporna som lugnt sitter och äter, läser en bok eller dricker en öl. 

Ja, jag vet att jag överdriver. Men innan ni män/pappor argt börjar knappa ihop förbannade mejl till mig, svara på de här frågorna: 

Var du den som fixade och styrde upp presenter till barnens pedagoger på förskolan/skolan? Är du den som ser till att de nödvändiga medicinerna och salvorna är inhandlade inför solsemestern? Är du den som smörjer barn, springer efter med solhattar och solglasögon på stranden/vid poolen? Är du den som fixar snacks inför resan, packar pyssel för de regniga dagarna och ser till att Ipaden är laddad? Var du den som i god tid såg till och kollade att barnen hade sommar- och badkläder i rätt storlek inför ledigheten? Var du den som fyllde i och återlämnade ledighetslappen till förskolan/skolan? Är du den som har koll på sommarens barnkalas och att införskaffa presenter till dessa? Är du den som bokat stuga/campingplats/resmål och planerat alternativa resvägar? Är du den som springer runt hemma och dukar, gör sallader, såser och andra tillbehör medan din partner lugnt står och grillar?

Om ja, toppen – då är vi på rätt väg. 

Om inte: skärp dig.

LÄS ÄVEN:
Julia Mjörnstedt Karlsten: Egentligen visste jag att det var en dålig idé

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!