Krönikör Julia Mjörnstedt Karlsten. Foto: ROBIN ARONKrönikör Julia Mjörnstedt Karlsten. Foto: ROBIN ARON
Krönikör Julia Mjörnstedt Karlsten. Foto: ROBIN ARON
Foto: Colourbox.Foto: Colourbox.
 Foto: Colourbox.
Julia Mjörnstedt Karlsten

Nu kommer de fram igen – de värdelösa föräldrarna

Publicerad

Nu kommer de fram igen – de värdelösa föräldrarna. Det är inte lika lätt att urskilja dem under de mörka månaderna, men nu när solen tittat fram och stränderna fyllda, då är de överallt. Jag pratar så klart om föräldrar som mitt på dagen låter sina barn springa runt i den starka solen utan ett plagg på kroppen.

Jag försöker verkligen att inte döma andra föräldrars val. De som har sina barn 40 timmar på förskolan fastän de är hemma med ett syskon, de som ger sina barn korv och makaroner till middag varje dag, de som inte alls bryr sig om att säga till sina barn när de är elaka mot någon annan - ja, listan kan göras lång. De gör andra val än jag, men jag försöker tänka att alla gör så gott de kan och att det säkert finns en anledning till deras beslut? Men föräldrar som låter sina barn springa nakna på stranden, utan heller hatt eller keps, under dygnets värsta soltimmar, gör mig fullkomligt galen. Redan har det funnits flera tillfällen i sommar som jag fått hålla i mig själv för att inte gå fram och säga till dem. Fast kanske borde jag?

För det är direkt farligt att vistas i den starka solen. Speciellt för barn vars hud är känsligare och inte har möjligheten att skapa samma pigmentskydd som vuxnas hud. Cancerfonden skriver på sin sida “En eller flera kraftiga brännskador av solen under barndomen kan resultera i malignt melanom i vuxen ålder.” Vi kan alltså bli ansvariga för våra barns framtida cancer. Är det verkligen något vi vill? Barn ska ha kläder på sig i solen och vara inomhus eller i skuggan mellan klockan 11-15. Så enkelt är det.

Så är det lathet? Att det är jobbigt att smörja in, ta på kläder och hitta på aktiviteter i skuggan? Är det okunskap? Eller är det att man inte “tror” på forskningen och all information om solens faror? Eller är det för att man själv inte vill behöva förändra sina egna vanor, solbeteende och solbränne-hets? Jag vet inte, jag vet bara att det är förbannat egoistiskt. 

Och innan ni sätter i gång och pratar om behovet av D-vitamin låt mig citera Cancerfonden ännu en gång: “Det behövs en mycket sparsam exponering i direkt solljus för en god D-vitaminomsättning. För ljushyade personer räcker det med cirka 10-15 minuter med sol i ansikte och på bara armar under en sommardag.”

Kanske är jag färgad av mina erfarenheter av att själv vara cancerdrabbad och att möta så många unga vars liv blivit bestulna av den vidriga sjukdomen. Men för mig känns det på snudden till misshandel att aktivt välja bort något som skyddar ens barn mot sjukdomar. Som att välja bort vaccinationer.

Sätt på barnen kläder. Glöm inte keps eller solhatt. Håll barnen inne eller i skuggan under de värsta soltimmarna. Smörj in (med hög faktor!) de delar av kroppen som inte täcks av kläderna. 

Och kanske viktigast av allt - tänk över dina egna solvanor och hur du själv pratar om solbränna som något positivt. 

Det du gör och visar kan påverka.

Julia Mjörnstedt Karlsten

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER