“Vem tar hand om mig nu?”, den tanken ekade i Julia Mjörnstedt Karlstens huvud när hon var friskförklarad. Foto: ROBIN ARON
“Vem tar hand om mig nu?”, den tanken ekade i Julia Mjörnstedt Karlstens huvud när hon var friskförklarad. Foto: ROBIN ARON
Julia Mjörnstedt Karlsten

Nej, det blir aldrig som det var förut

Publicerad

“Nu är du frisk Julia - ut och fira!” Jag minns orden så tydligt. Min sista behandling var avslutad, röntgen gjord och alla spår av cancern borta. Jag var frisk, eller ja, i alla fall enligt sjukvården. För jag kände mig inte frisk och samtidigt som min sköterska följde mig ut genom avdelningens korridorer var det bara en mening som ekade i mitt huvud: “Vem tar hand om mig nu?”. 

I över ett år hade jag haft ett tydligt fokus, ett tydligt mål: kämpa mot cancern, klara behandlingarna och överleva. Allt annat hade fått stå på paus, allt annat var sekundärt. Men när de sjuka cellerna var borta kom det andra över mig, allt på samma gång. Hur skulle jag byta fokus från att överleva till att börja leva igen?

Den vanligaste frågan jag får från människor som också drabbats av cancer är “när blir allt som vanligt igen?”. Det finns en enorm längtan efter att en dag få vakna upp utan oro, rädsla och ångest. Att få vakna upp och känna sig odödlig igen.

Inom sjukvården menar man att cancerresan börjar den dag man hittar sjukdomen och slutar den dag man är cancerfri. Men cancerfri är inte samma sak som frisk och cancerresan tar aldrig slut.

För det blir aldrig som det var innan. Du kommer aldrig igen leva utan rädslan och dödsångesten i bakhuvudet. 

Cancern kommer göra sig påmind i din spegelbild, i dina relationer, i dina drömmar och i dina val. Du kommer ligga vaken och fundera på hur du ska förklara glappet på ett år i ditt cv på nästa arbetsintervju. Du kommer sitta på dater där du undrar hur du ska berätta, hur personen mitt emot dig någonsin ska förstå, hur du kan lita på att personen du är ute med skulle orka bära ditt bagage med dig. Du kommer gråta åt din spegelbild - inte för att du är ytlig - men för att cancern märkt dig och gjort det omöjligt för dig att glömma. Du kommer få bära din sorg över det du förlorat och du kommer få bära andras sorg. Du kommer få spela stark, både för andras skull men också för din egen. Du kommer oroa dig över de saker cancern fortfarande kan komma att ta. Om fertilitet, sexualitet och återfall.

På frågan när det blir som vanligt igen är mitt svar: aldrig. Och kanske skulle den insikten som gör det lite lättare? Kanske är det kampen mot det omöjliga som sänker oss ännu mer? Kanske ska vi rikta om vårt hopp till något mer realistiskt? Och framförallt borde sjukvården och omvärlden visa mer förståelse och erbjuda mer hjälp.

Nej, det blir aldrig som det var innan. Men det betyder inte att det inte kommer att bli bra.

Julia Mjörnstedt Karlsten

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER