Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Julia Mjörnstedt Karlsten

Kan öppna relationer vara en lösning?

Det var något speciellt med min vän när vi sågs på vårt vanliga ställe förra veckan. Jag var inte ensam om att se det, nej våra andra vänner såg det också.

“Du ser liksom lycklig ut?” utbrast en av dem. Meningen sas med uppmuntran, men också lite med förvåning. För att vår vän hade haft det tufft under en längre period det visste vi alla. Småbarnsåren hade verkligen varit kämpiga för henne och hennes man och skilsmässa hade varit uppe ett flertal gånger, men nu sa hon för första gången att “allting känns bra”. Runt bordet riktades alla blickar nyfiket och lite desperat mot henne: vad var hemligheten? Hur kunde det ha gått från skit och skilsmässa till glittrande ögon och bra? Hennes svar: “Vi bestämde oss för att vår relation ska vara en öppen relation, där vi får träffa och ligga med andra.”

Hon förklarade att det egentligen inte handlade så mycket om sex som det handlade om bekräftelse. Att hon och hennes man, precis som många av oss, längtade efter och drömde om bekräftelse, men att det hamnat i en negativ spiral där de i stället bara klagade och sög energi ur varandra. 

”Nu får jag spänning, lust och bekräftelse och allt hänger inte på min man. Jag blir påfylld av energi utifrån och kan sedan komma hem och ge av den energin.” 

Det blev ganska tyst runt bordet. Någon såg lite förolämpad ut, en annan väldigt nyfiken. Hade min vän, eller någon annan för den delen, sagt det här till mig för några år sen hade jag direkt gått in i en dömande roll. Hade skakat på huvudet och tänkt att de inte var riktigt kloka. Att ingen relation kan må bra av att man har relationer vid sidan av. Men när jag såg min väns övertygande lycka kände jag mest: whatever works?

Att det är extremt påfrestande för parrelationen under småbarnsåren tror jag att de allra flesta kan skriva under på. Något som statistiken också stöder då den visar att ungefär var tredje par skiljer sig innan barnet fyller 4 år. Forskning på ämnet visar att det oftast handlar om låg tillfredsställelse, samhörighet och enighet. Det finns helt enkelt inte så mycket tid eller energi att prioritera, vårda och ta hand om varandra och relationen. 

Kanske skulle öppna relationer vara lösningen för fler? Jag vet inte. Jag vet bara att min väns ögon glittrade och skilsmässopapprena var slängda och kanske var det allt som spelade roll, just nu.