Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Julia Mjörnstedt Karlsten

Julstressen är värre för kvinnor än för män

”Kanske inte så oväntat upplevde 75% av kvinnorna att de var de som planerade mat, besök, städning och inköp av julklappar”, skriver Julia Mjörnstedt Karlsten.Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Med en femåring hemma pratas det väldigt mycket om och skrivs det en hel del önskelistor för tillfället. 

Högst upp på listan står en riktig kanin, men om tomten inte lyckas med det “går det väl också bra med en radiostyrd bil”. 

Jag började fundera på vad jag själv önskar mig.

Egentligen behöver jag ju verkligen ingenting och i familjen ger vi inte presenter till de vuxna, men när jag till slut fick ihop några saker var det en sak som slog mig: alla saker på listan var saker till hemmet eller saker som gynnade resten av familjen lika mycket som det gynnade mig. 

En stekpanna, nya sängkläder, en vattenkokare och en tavla till vardagsrummet. Jag började fundera på vad jag önskat mig och fått tidigare år, och insåg att det var samma sak där.

En kaffekokare, en kokbok och handdukar. Min man däremot är mycket bättre på att önska sig saker eller upplevelser till bara honom. 

Jag började fråga runt lite bland mina vänner och de alla blev rätt paffa när de insåg att samma beteende och mönster även fanns i deras familjer.

Utan att generalisera för mycket, men känns inte det här väldigt typiskt? Som ännu en del av kvinnofällan? Att till och med i våra önskningar inför jul och födelsedagar tar vi ansvar för familjen och hemmet. Inte ens då kan vi tänka på enbart oss själva och vara lite egoistiska?

Förra året genomfördes en undersökning av TCO och Novus kring vem i hushållet som tar mest ansvar och projektleder julen. 

Kanske inte så oväntat upplevde 75% av kvinnorna att de var de som planerade mat, besök, städning och inköp av julklappar. Julstressen för kvinnorna är alltså större än för männen. Och upp på detta spenderar vi alltså julafton med att öppna julklappar som egentligen inte ens är till oss själva.

Nej, skärpning nu. I år blir det inget med det här. I år får stekpannan inhandlas vid sidan av och på min önskelista står en enda sak: ett presentkort på massage. Möjligtvis gynnar det resten av familjen på så vis att de får en mer avslappnad mamma.

Kvinnofridslinjen

En nationell stödtelefon för dig som utsatts för hot och våld. Du som är anhörig eller vän är också välkommen att ringa. Linjen har öppet dygnet runt och du ringer gratis. Ditt samtal syns inte på telefonräkningen. Tel: 020-505050 www.kvinnofridslinjen.se