Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Julia Mjörnstedt Karlsten

Jag vet inte vad som är bäst för mina barn

Julia Mjörnstedt Karlsten är krönikör på GT. Foto: ROBIN ARON
Alla verkar verkligen veta vad som är bäst för sina barn. Eller i alla fall vara övertygade om att de gör det, skriver Julia Mjörnstedt Karlsten. Foto: SHUTTERSTOCK

 

De allra flesta gånger jag hör eller deltar i diskussioner om föräldraskap så slutar de med meningen ”men alla vet vad som är bäst för sina barn”. 

Är det inte märkligt hur flitigt meningen används? 

I försvarstal, i förklaringar och som stöd till andra verkar den enklaste vägen att gå vara att säga ”men bara du vet vad som är bäst för dina barn.” 

Och alla verkar verkligen veta vad som är bäst för sina barn. Eller i alla fall vara övertygade om att de gör det. Alla utom jag. För handen på hjärtat: alltsomoftast har jag ingen himla aning om vad som är bäst för mina barn. 

Det går på allvar typ inte en dag utan att jag står med små beslut framför mig och tänker ”jag vet verkligen inte vad som är bäst just nu”. 

Ska de ha overall eller överdragsbyxor? Är det bäst att vara inne när näsorna rinner eller är det bra med frisk luft? Är det bäst för mina barn att gå så lite på förskolan som möjligt och vara så hemma med oss så mycket det bara går? 

 

LÄS OCKSÅ: Julia Mjörnstedt Karlsten: Det betyder knuffar och spott på kläderna

 

Eller tar vi ifrån dem möjligheten att träffa sina kompisar och skapa nära och trygga relationer med andra? Är det bästa för mina barn att jag alltid är konsekvent och hård? Att jag visar att jag menar det jag säger, eller är kanske det bästa att ibland ge mig sig, visa att man kan ändra sig, att föräldrar inte alltid vet bäst?

Jag vet inte. Och jag känner mig som en idiot.

För alla andra verkar visst veta vad som är bäst för sina barn? Alla andra verkar veta precis hur länge deras barn mår bra av att gå på förskolan, när de ska säga nej och när de ska ge med sig. Alla andra vet vad som är bäst för sina barn och säger till mig att jag absolut vet vad som är bäst för mina. Men jag har verkligen ingen aning. 

 

LÄS OCKSÅ: Julia Mjörnstedt Karlsten: Inga män som kränkt eller hånat sitter säkert

 

Kanske är min lösning det som någon på nätet tipsade mig om; att tänka tvärtom. Att i stället för att tänka vilket som är bäst för barnen försöka tänka vilket som är minst dåligt. Eller kanske får man bara chansa och hoppas på det bästa. Jag vet inte. 

Jag vet bara att jag just nu står med en rad stora beslut framför mig, beslut som kommer påverka mina barn, och jag har verkligen svårt att veta vilket som är och blir bäst. Hur ska jag fatta beslut om jag verkligen inte vet och det enda råd folk ger mig är ”du vet vad som är bäst för dina barn”? 

Nej, det är ju omöjligt. Så här är jag, nu kommer jag ut som det som verkar vara den första föräldern i världshistorien som inte vet vad som är bäst för sina barn. 

Historieboksförfattare titta hitåt!