Julia Mjörnstedt Karlsten är krönikör på GT. Foto: ROBIN ARONJulia Mjörnstedt Karlsten är krönikör på GT. Foto: ROBIN ARON
Julia Mjörnstedt Karlsten är krönikör på GT. Foto: ROBIN ARON
Alla verkar verkligen veta vad som är bäst för sina barn. Eller i alla fall vara övertygade om att de gör det, skriver Julia Mjörnstedt Karlsten. Foto: SHUTTERSTOCKAlla verkar verkligen veta vad som är bäst för sina barn. Eller i alla fall vara övertygade om att de gör det, skriver Julia Mjörnstedt Karlsten. Foto: SHUTTERSTOCK
Alla verkar verkligen veta vad som är bäst för sina barn. Eller i alla fall vara övertygade om att de gör det, skriver Julia Mjörnstedt Karlsten.  Foto: SHUTTERSTOCK
Julia Mjörnstedt Karlsten

Jag vet inte vad som är bäst för mina barn

Publicerad

 

De allra flesta gånger jag hör eller deltar i diskussioner om föräldraskap så slutar de med meningen ”men alla vet vad som är bäst för sina barn”. 

Är det inte märkligt hur flitigt meningen används? 

I försvarstal, i förklaringar och som stöd till andra verkar den enklaste vägen att gå vara att säga ”men bara du vet vad som är bäst för dina barn.” 

Och alla verkar verkligen veta vad som är bäst för sina barn. Eller i alla fall vara övertygade om att de gör det. Alla utom jag. För handen på hjärtat: alltsomoftast har jag ingen himla aning om vad som är bäst för mina barn. 

Det går på allvar typ inte en dag utan att jag står med små beslut framför mig och tänker ”jag vet verkligen inte vad som är bäst just nu”. 

Ska de ha overall eller överdragsbyxor? Är det bäst att vara inne när näsorna rinner eller är det bra med frisk luft? Är det bäst för mina barn att gå så lite på förskolan som möjligt och vara så hemma med oss så mycket det bara går? 

 

LÄS OCKSÅ: Julia Mjörnstedt Karlsten: Det betyder knuffar och spott på kläderna

 

Eller tar vi ifrån dem möjligheten att träffa sina kompisar och skapa nära och trygga relationer med andra? Är det bästa för mina barn att jag alltid är konsekvent och hård? Att jag visar att jag menar det jag säger, eller är kanske det bästa att ibland ge mig sig, visa att man kan ändra sig, att föräldrar inte alltid vet bäst?

Jag vet inte. Och jag känner mig som en idiot.

För alla andra verkar visst veta vad som är bäst för sina barn? Alla andra verkar veta precis hur länge deras barn mår bra av att gå på förskolan, när de ska säga nej och när de ska ge med sig. Alla andra vet vad som är bäst för sina barn och säger till mig att jag absolut vet vad som är bäst för mina. Men jag har verkligen ingen aning. 

 

LÄS OCKSÅ: Julia Mjörnstedt Karlsten: Inga män som kränkt eller hånat sitter säkert

 

Kanske är min lösning det som någon på nätet tipsade mig om; att tänka tvärtom. Att i stället för att tänka vilket som är bäst för barnen försöka tänka vilket som är minst dåligt. Eller kanske får man bara chansa och hoppas på det bästa. Jag vet inte. 

Jag vet bara att jag just nu står med en rad stora beslut framför mig, beslut som kommer påverka mina barn, och jag har verkligen svårt att veta vilket som är och blir bäst. Hur ska jag fatta beslut om jag verkligen inte vet och det enda råd folk ger mig är ”du vet vad som är bäst för dina barn”? 

Nej, det är ju omöjligt. Så här är jag, nu kommer jag ut som det som verkar vara den första föräldern i världshistorien som inte vet vad som är bäst för sina barn. 

Historieboksförfattare titta hitåt!

Julia Mjörnstedt Karlsten

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER