Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Julia Mjörnstedt Karlsten

Jag har hatat dig, förnedrat dig och behandlat dig illa

Julia Mjörnstedt Karlsten, kolumnist i GT. Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Julia Mjörnstedt Karlsten skriver om kroppshetsen och vikten av att älska sin egen kropp. Foto: myIDolls

Jag har hatat dig. 

Jag har förnedrat dig, behandlat dig illa och skadat dig. Jag har varit besviken på dig. Skrikit på dig och slagit dig. Minns du i tonåren när jag varje dag stod framför spegeln och granskade dig, var missnöjd med dig?

Vi har kämpat tillsammans. Mot en av de svåraste sjukdomarna slet vi oss blodiga för att överleva. Minns du när vi låg där i sängen på sjukhuset efter operationen och grät för att bara tanken på att resa sig upp kändes som en helt omöjlig uppgift? Minns du hur de fick vara tre sjuksköterskor för att kunna få ut oss på balkongen för en nypa frisk luft? 

Minns du hur vi natt efter natt låg på golvet på toaletten efter cellgiftsbehandlingarna och bara önskade att det kunde ta slut?

Jag har älskat dig. 

När du mot alla odds skapade liv och gav mig den vackraste gåvan av alla, mina två barn. Minns du hur jag älskade dig då? Hur jag var snäll mot dig, sa fantastiska saker om dig?

Jag borde avguda dig, hylla dig. Men allt för ofta tycker jag fortfarande illa om dig. Allt för ofta står jag fortfarande där framför spegeln och önskar att du vore annorlunda.

Minns du när vi besökte honom på sjukhuset? 

Hur hans kropp var där men hans blick helt tom. Hur vi kunde se livet rinna ur honom, hur cancern var på väg att ta allt. Hur det som en gång varit hans kropp, min fina väns kropp, nu bara var ett tunt skal av skinn och ben. Minns du när vi gick därifrån, hur jag viskade till dig att jag aldrig, aldrig mer ska göra något annat än att älska dig, så länge du håller dig frisk? 

För älskade kropp, så länge du håller dig frisk är du perfekt.

Jag ska aldrig mer prata illa om dig. Aldrig mer hata eller behandla dig illa. Jag ska ta hand om dig, ge dig kärlek och långa promenader. Låta dig springa och äta choklad. Lyfta tungt och älska. Sova och få många, långa kramar. 

Att ha en frisk kropp, fanimej den största lyxen av dom alla. 

Låt mig aldrig glömma det.