Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Julia Mjörnstedt Karlsten

Inga män som kränkt eller hånat sitter säkert

Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

Var jag än befinner mig, oavsett om det är på hämtning på förskolan, på jobbmöten eller i kön i mataffären pratas det om den rörelse som sprider sig genom Sverige.

Jag pratar så klart om #metoo och alla de kvinnor som gemensamt nu går ut och berättar om trakasserier, övertramp och kränkningar. Det verkar vara ämnet på allas läppar, i allas tankar. Samtidigt som jag givetvis förfäras och äcklas av det som kommer fram finns det något väldigt stort i att få vara med om det, att få uppleva patriarkatet falla.

I går samlades stora delar av min bransch, kommunikationsbranschen, på en gala i Berns salonger i Stockholm. 

Det delades ut priser, bjöds på mat och dracks alkohol. 

Vi jobbar med PR, arbetar varje dag med kommunikation, och ingen av oss borde därför rimligtvis vara förvånade över det genomslag hela metoo-rörelsen fått. Men ju mer klockan blev, ju fler drinkar som dracks, desto mer började sprickorna visa sig och samtalen gick ifrån “vad hemskt det är” till något helt annat.

För fram mot småtimmarna börjades det att dra sexistiska skämt från scenen, i toalettkön suckade två äldre kvinnor över hur tröttsamt det var att det enda medierna ville ha nuförtiden var historier kring ämnet och att det var “omöjligt att få in kundernas case” och flera gånger hördes ordet “överdrivet” när ämnet diskuterades.

När det var dags att gå hem stod jag i foajén och väntade på min vän. Några få meter ifrån mig stod två män och pratade.

“Det är ju ändå jävligt skönt att brudarna i vår bransch inte håller på med såna saker, skriver namn på listor och sån skit” sa den ena till den andra och skrattade.

“Ja för fan! Men det är väl för att det är som det är i vår bransch, männen har alltid varit lite bättre och kvinnorna vet sin plats, haha!” svarade den andra.

“Ja, skönt att vi sitter säkert!” Sen skålade de och skrattade vidare.

Alla vi som arbetar inom kommunikationsbranschen vet att det är så långt ifrån sanningen man kan komma. 

Vi vet att vår bransch är full av historier. 

Vi vet att det snarare är regler än undantag att kvinnorna har lägre lön än männen fastän de utför samma jobb, att kvinnor uttalat används som kuttersmycken på möten och att sexuella trakasserier är mångas vardag.

Jag kan säga så mycket om det här, men jag tänker att jag ska göra det enkelt för männen på Berns och för er andra: ingen av er sitter säkert. Ingen av er som kränkt, hånat eller förnedrat en kvinna kommer att komma undan. Vi kommer gå igenom varje yrkesgrupp, varje förening och varje skolsal. Vi kommer lyfta på varje sten och vänta tålmodigt på att alla som någonsin varit med om något vågar komma fram och berätta. 

Vi är inte klara, herregud vi har knappt börjat.