Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Julia Mjörnstedt Karlsten

Influencers tar inte sitt ansvar för klimatet

För ungefär ett år sen landade jag och min familj hemma i Sverige efter två veckor på Bali. En av mina läsare påpekade då för mig hur stor klimatpåverkan vår flygresa haft och den kommentaren resulterade både i mitt livs kanske viktigaste krönika och till att jag fick ett nytt sätt att se på både resor och så kallade influencers flygvanor.

Under året som gått har verkligen flygandets påverkan på klimatet uppmärksammats. Initiativ som “Flygfritt 2019”, “Klimatklubben” och politiska diskussioner om flygskatt har fyllt våra flöden. Ingen kan längre påstå att de inte har kunskapen, ingen kan längre säga att de inte vet.

Ändå finns det en stor mängd människor och makthavare som fortfarande ignorerar krisen vi befinner oss i och jag har förundrats över hur lite ansvar de med större konton tar? Varför skriver de inte mer om detta? Varför är det så få som tar avstånd? Varför är det fortfarande så många som spenderar större delen av sin tid med att flyga fram och tillbaka över jordklotet och som dessutom skryter om, postar bilder på och tipsar om resor? Väldigt ofta blir de ifrågasatta. Följare som frågar hur de tänker kring klimatet och sitt resande. Hur kan de med gott samvete marknadsföra och uppmuntra till något som håller på att förstöra vår värld? Oftast får de inga svar. Blir ignorerade eller i vissa fall till och med blockerade. Kanske för att influencerna inte har några svar. Kanske skäms de eller lever i förnekelse. Jag vet inte.

I veckan kom ett nytt Instagram-konto med fokus på just influencers och deras resande. Kontot ifrågasätter och kräver svar under influencers egna bilder och när de inte får svar, eller får svar i stil med “ni är bara avundsjuka”, lägger de ut bilder på influencerns resa och CO2-utsläpp på sitt eget konto. De “hänger ut” dom.

Och plötsligt blir det fart på alla dessa influencers. Plötsligt skulle nu alla skriva om detta – alltså om kontot som “hänger ut” och “shamear”, inte om miljöfrågan. Det blev nästan skrattretande. Fortfarande bemöts inte sakfrågan utan i stället är man nu upprörd över HUR man ifrågasätts.

Vissa menar att man inte ska ge sig på privatpersoner. Men är influencers privatpersoner? Glömmer vi inte att det här är människor som i många fall arbetar, tjänar pengar på och i lever på att vara influencers? Influerare. Påverkare. Människor som har det som yrke. Människor som på många vis liknar våra politiker och arbetar med att påverka andra människor. Varför skulle vi inte få ifrågasätta, kritisera och om vi blir ignorerade – kräva svar offentligt? Är det inte precis så tidningarna jobbar? Att de skriver om och granskar offentliga personer och deras val eller beslut. Varför blir det så mycket värre när det görs av någon annan? (Obs, vem som ligger bakom kontot vet vi inte, det skulle kunna vara en privatperson men även lika gärna kunna vara till exempel ett mediehus)

Andra menar på att man inte kan skamma folk till bra beteende. Att uthängning och öppen kritik inte leder någonstans. Men som någon så klokt poängterade: vad är det då som hjälper? Informationen om flygets påverkan finns där. De goda exemplen och initiativen också. Vad är det som krävs för att dessa människor ska förstå, ta ansvar och svara på frågorna?

 

LÄS ÄVEN: Att vara aggressiv är det enda som fungerar