Julia Mjörnstedt Karlsten

Ibland är det oerhört tufft att vara mamma

Publicerad

Mitt barn är just nu mitt största hot, en smittobärare som när som helst kan brista. Jag vill bara lägga mig ner och skrika "jag säger upp mig som mamma". Men det skulle jag aldrig våga erkänna.

Jag såg lappen från flera meters avstånd. Innan jag kunde utläsa texten visste jag redan. Jag kände det i hela kroppen. När jag kom närmare bekräftas min rädsla. ”Nu har vinterkräksjukan kommit till förskolan”. På två sekunder hade min lycka över att hämta mitt barn övergått till att överväga att vända om och gå hem. Ensam. Nu väntar kaskadspyor, kiss i sängen och Bamse-filmen elva gånger i rad. Torka snor, torka tårar, torka kräks. På repeat. Jag älskar alltid mitt barn, men ibland hatar jag att vara mamma.

Jag tror att de allra flesta skulle hålla med mig om att det är få saker i livet som bara för med sig ensidiga känslor. Det finns för- och nackdelar med allt. Det som är fantastiskt har också jobbiga sidor. Man trivs på sitt jobb, men har för mycket att göra. Man älskar sin partner, men hen har sidor som kan göra en tokig. Renoveringen blev bra, men det var ett helvete innan det blev färdigt. Vi pratar mycket om det här. Många samtal jag befinner mig i är en enda lång diskussion där dessa olika sidor vägs mot varandra.

Men det finns en sak vi absolut inte får prata om nackdelarna med. Där det är förbjudet att ta upp de jobbiga sidorna. Det är när det handlar om våra barn. Om hur det är att vara mamma.

Jag upptäckte det första gången några veckor efter att vår dotter fötts. Överallt möttes jag av kommentarer och frågor (som egentligen inte var frågor) som ”Visst var det fantaaaastiskt att föda barn!” och ”Visst var hon det vackraste du sett!”. Jag hade alltid svårt att svara på detta. Ja, det var fantastiskt men det var också den sjukaste smärtan jag någonsin varit med om. När hon kommit ut och barnmorskan la henne på mitt bröst var inte min första känsla ”jag är så himla lycklig” utan istället skrek jag ”LÄGG NÅGOT KALLT PÅ MITT UNDERLIV”. Och nej, hon var långt ifrån det vackraste jag sett. En svullen, blåaktig farbror med huvud format som en vägkona. Men det kunde jag ju inte säga? Det skulle ju direkt göra mig till en dålig mamma som inte älskar sitt barn tillräckligt?

Att vara förälder är allt annat än ensidigt. Det är snor, trots och kramar man aldrig vill ska ta slut. Det är klämmiskladd i soffan, ett ständigt städande och att aldrig få bajsa ifred.

Det är att tycka att tre streck målade på ett vitt papper är det vackraste konstverk man sett. Det är kläder som aldrig är rena i mer än två timmar, en liten varm kropp tätt intill din genom natten och matvägran. Det är krav på plastbantning, dåligt samvete och godismutor. Det är maktlöshet, otillräcklighet och vetskapen om att man faktiskt kan somna stående i kön på Ica.

Det är fantastiskt för det mesta men ibland så himla, fruktansvärt jobbigt.

Jag älskar min dotter jämt. Hela tiden. Men ibland är det oerhört tufft att vara mamma. Och det måste vi våga säga. Bemöta. Prata om. För man är ingen dålig mamma bara för att man ibland vill bajsa ifred.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER