Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Julia Mjörnstedt Karlsten

Hon borde lära sina barn att deras värde inte sitter i likes

Julia Mjörnstedt Karlsten, krönikör.Foto: ROBIN ARON
Foto: NTB scanpix / TT NYHETSBYRÅN

Att sociala medier är en plats för tävling i bekräftelsesökande får jag bevisat för mig varje gång jag går in på någon av plattformarna. Vi reser över jorden i jakt på den perfekta bilden med havet som backdrop, vi klär upp våra barn och lär dom posera “naturligt” och våra hem ser mer och mer ut som tagna ur en mäklarannons. Och, hey, jag är verkligen på många vis högst delaktig i denna tävling. Men när är sätten och människorna vi använder oss av att ta det för långt?

Någon form av rekord i märklig taktik nåddes i november av instagram-kontot @bowerpowerblog. Kontot hör till bloggen med samma namn och drivs av den amerikanska fembarnsmamman Katie. Kontot har drygt 52 000 följare och är en blandning av pyssel, lifestyle och relationer. Att Katie har gjort sig framgångsrik genom att exponera sina barn, både genom bild och utelämnande beskrivningar, är det ingen tvekan om. En nackdel med detta, verkar det i alla fall som, är att det oundvikligen betyder reaktioner och respons, eller brist på respons, från andra människor. De här verkar vara det som var bakgrunden till bilden Katie la upp i november på sin sons sexårsdag.

Texten till bilden började som vilken annan hyllning som helst från en förälder till sitt barn. Hon beskrev honom som en fantastisk unge, med mycket energi och ett gott hjärta. Men sen tog texten en tvär vändning till en något bisarr klagan över hur bilder på just det här barnet alltid får färre “likes” än bilder på hennes andra barn. 

Guys I am gonna be perfectly honest...Instagram never liked my Munchkin and it killed me inside. His photos never got as many likes. Never got comments. From a statistical point of view, he wasn’t as popular with everyone out there.

Inte nog med den här mycket märkliga formuleringen hade hon också själv några ännu märkliga teorier eller slutsatser kring det hela. Kanske var det för att han fått så många småsyskon och att folk gillade bilderna på dessa mer då “people like babies”? Kanske var det hon som misslyckats som mamma? Kanske var det algoritmen?

Maybe part of that was the pictures just never hit the algorithm right. Part might be because he was the baby for a very short amount of time before [ett annat av hennes barns namn] came along...and then [ett annat av hennes barns namn] and then [ett annat av hennes barns namn]. And people like babies. I say all that because I want to believe that it wasn’t him...that it was on me. My insufficiency caused this statistical deficit because obviously my Munch should get ALL the love and squinty eyes are totally adorable.

Detta följdes sedan av en uppmaning från hennes sida, där hon bad alla sina följare att hjälpa henne “göra det här rätt”, dvs gilla bilden som en present till hennes son. Här använde hon argumentet att hon ville se till att när han blir äldre och kan se tillbaka på bilden inte ska känna sig som det “minst gillade barnet”. Reaktionerna från folk kunde inte vänta. Vissa förstod precis vad hon menade men andra blev helt vansinniga, vilket jag kan förstå. Om detta är något hon är orolig för kanske hon i stället skulle fokusera på att lära sina barn om att deras värde inte sitter i likes? Det dröjde inte länge innan bilden var borttagen och Katie sa att hon skulle jobba för att lära sin son att hans värde inte sitter i detta. Och i allt det här, att outa sitt barn som “statistiskt minst gillad”, är jag beredd att säga att min gräns för like-fiskande är dragen för längesen. 

Och kanske är det så att innan Katie, eller någon annan, kan lära sina barn att deras värde inte sitter i ett online-godkännande, behöver vi nog lära oss den läxan själva först.

 

LÄS ÄVEN: Influencers tar inte ansvar för klimatet